"Ми не знаємо на 100%, що сталося": Зеленський закликав дочекатися результатів розслідування трагедії в Пшеводуві

Володимир Зеленський прокоментував падіння ракети в Польщі / president.gov.ua

На даний час триває розслідування трагічного інциденту в Польщі. І поки воно не завершиться, ніхто не може зі 100% впевненістю робити висновки.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в України є підстави стверджувати, що ракета, яка забрала життя двох громадян Польщі на території села Пшеводув 15 листопада, була російською. Однак зараз триває розслідування трагічного інциденту. І поки воно не завершиться, ніхто не може зі 100% впевненістю робити висновки про те, що там насправді сталося.

Про це Зеленський заявив, виступаючи перед учасниками Bloomberg New Economy Forum, передає офіційний Telegram-канал глави держави.

"Я не знаю, що сталося цього разу, ми не знаємо на 100%, я думаю, що світ теж не знає на 100%. Але я впевнений, що була російська ракета і що ми використовували ракети ППО", – зазначив Зеленський.

"Але ми повинні бути справедливими й чесними, поки розслідування не завершено, ми не можемо говорити, якого типу була ракета, уламки якої впали на території Польщі", – додав президент.

Ракетний удар по Польщі

15 листопада в Польщі пролунав вибух. Дві ракети вдарили по селу Пшеводув, яке розташоване за 10 км від кордону з Україною. "Приліт" зафіксували по місцевій зерносушарці. В результаті загинули дві людини.

Літак НАТО, який перебував у повітряному просторі Польщі 15 листопада, відстежив ракету, що впала на території країни. Про це повідомляє CNN з посиланням на військового представника Альянсу.

Президент США Джо Байден назвав "малоймовірним" запуск ракети, яка призвела до вибухів і загибелі людей у Польщі, з Росії.

Водночас у Польщі підтвердили, що на території країни дійсно впала ракета російського виробництва. Глава польської дипломатії Збігнєв Рау викликав російського посла у Варшаві для пояснень.

Президент Польщі Анжей Дуда заявив, що могла впасти ракета української протиповітряної оборони. Ознак навмисного нападу на країну немає.

Секретар РНБО Олексій Данілов закликає партнерів надати дані, на основі яких дійшли висновку, що на території Польщі впала ракета української ППО.

Україна закликала Польщу включити її в розслідування падіння ракети на польській території. Як повідомляє The Guardian, президент Польщі Анджей Дуда відреагував на заклик. Він заявив, що перед цим Варшава повинна порадитися з Вашингтоном.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти