РФ може виграти війну за кілька місяців: у Байдена озвучили похмурий прогноз - NBC

20 січня 2024, 12:55
2001
На зустрічі в Білому домі радники Байдена назвали вищим лідерам Конгресу секретні терміни, коли ключові військові ресурси України будуть значно виснажені.
Джо Байден, Володимир Зеленський, ВСУ
РФ може перемогти за кілька місяців без допомоги США / Колаж: Главред, фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха, Офіс президента

Якщо Конгрес не зможе санкціонувати додаткову військову допомогу Україні найближчими днями, країна-агресор Росія може виграти війну впродовж декількох тижнів, в кращому випадку - місяців. Про це заявили головні помічники президента США Джо Байдена на приватній зустрічі в середу, 17 січня. Про це пише американський канал NBC News з посиланням на власні джерела.

За словами співрозмовників видання, радник з національної безпеки Джейк Салліван і директор Національної розвідки Авріл Хейнс заявили законодавцям, що в найближчі тижні в України закінчаться певні можливості протиповітряної оборони та артилерії.

NBC зазначає, що на зустрічі в Білому домі Салліван і Хейнс назвали вищим лідерам Конгресу секретні терміни, коли ключові військові ресурси України будуть значно виснажені, а також озвучили детальну оцінку поточної динаміки на полі бою.

відео дня

За словами представника Білого дому, Салліван підкреслив, що становище України впродовж року стане ще важчим, запропонувавши конкретні діапазони дат, коли Україна вичерпає різні можливості в короткостроковій перспективі.

Помічники Байдена також повідомили законодавцям, що відсутність допомоги торкнеться не лише України, але і може спонукати інші країни, які покладаються на США, включаючи Японію та Південну Корею, переосмислити свої альянси. Суть їхнього послання полягала в тому, що перемога Росії просто тому, що США не змогли домогтися успіху, "відгукнеться по всьому світу".

Зазначається також, що двопартійна група лідерів Конгресу на зустрічі погодилася, що надання допомоги Україні є пріоритетом національної безпеки, але визнала, що існують розбіжності щодо того, як діяти законодавчо.

Військова допомога США Україні

На початку жовтня 2023 року президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 106 млрд доларів на потреби національної безпеки, зокрема і на фінансування допомоги Україні на понад 61 млрд доларів. Законопроект не пройшов процедурне голосування в Сенаті Конгресу США.

18 січня Байден заявив, що в Конгресі є більшість, яка ухвалить позитивне рішення про фінансування військової допомоги для України. Однак глава Білого дому не виключає "катастрофічного" сценарію.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл очікує, що наступного тижня Сенат розгляне двопартійну угоду з фінансування України та безпеки кордону США.

Представник Державного департаменту Метью Міллер на початку січня завив, що США не надаватимуть військову допомогу Україні на рівні 2022-2023 років, оскільки прагнуть допомогти нашій країні побудувати власну військово-промислову базу, щоб країна могла самостійно фінансувати, виробляти і закуповувати озброєння.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна вірить у те, що військова допомога західних країн продовжиться та не має альтернативи в разі її припинення.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти