Велика сімка оголосила про вимоги до Росії щодо Криму і Донбасу

18 березня 2021, 13:57оновлено 18 березня 2021, 23:58
Росія - не посередник, а сторона конфлікту у війні на сході України, підкреслили в G7.
Велика сімка
Країни G7 засуджують РФ за порушення територіальної цілісності та суверенітету України / Facebook Посольство України у США

Міністри закордонних справ країн Великої сімки засудили дії Росії щодо окупації Криму і окремих районів Донбасу. Світова політична спільнота не визнає захоплений півострів російською територією, підтримує створення Кримської платформи, а також закликає Москву дотримуватися прав людини у автономній республіці і виконати Мінські угоди. РФ є стороною збройного конфлікту на сході України, а не посередником, йдеться у заяві глав МЗС організації, опублікованій в четвер, 18 березня.

Міністри закордонних справ G7 підтримують територіальну цілісність і суверенітет України, рішуче засуджуючи агресивну політику Москви щодо Києва.

"Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки і високий представник Європейського Союзу, єдині в нашому засудженні триваючих дій Росії з підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України", - наголошується в повідомленні.

Позиція Великої сімки щодо Криму

Дипломати вказують, що Велика сімка, як і раніше, засуджує анексію півострова Крим і не визнає спроб її легалізації. Організація закликає Росію забезпечити дотримання прав людини на захопленому півострові і підтримує створення Києвом майданчика Кримська платформа.

"Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, надати доступ міжнародним спостерігачам і негайно звільнити усіх несправедливо затриманих. Ми вітаємо ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з метою консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму", - заявили в G7.читайте такожБайден зробив заяву в сьому річницю окупації Криму

Позиція G7 щодо Донбасу

Країни Великої сімки закликають РФ виконувати свої зобов'язання щодо врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі на базі Мінських домовленостей. В організації нагадали, що Росія надає фінансову і військову підтримку бойовикам та масово роздає українцям російське громадянство.

"Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником", - додали в G7.

Також в міжнародному клубі країн уточнили, що Велика сімка, як і раніше, має намір підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. Крим залишається територією української держави.

"Велика сімка, як і раніше, повністю прихильна здійсненню санкцій і продовжуватиме підтримувати Україну на підтримку її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Крим - це Україна", - підкреслили в організації.читайте такожАрахамія пояснив загострення на Донбасі і попередив РФ про удар

Президент України Володимир Зеленський подякував країнам G7 за підтримку Києва та територіальної цілісності держави на міжнародному рівні.

"Це справжній жест дружби - підтримати нашу ініціативу щодо створення міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму і припинення російської агресії. Україна рухається до миру", - написав у Twitter глава держави.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав заяву глав МЗС G7 серйозним сигналом і потужною підтримкою платформи з деокупації Криму.

"Вітаю сильний сигнал підтримки України і засудження агресії РФ від міністрів закордонних справ G7. Росія - сторона конфлікту, не посередник, повинна розблокувати мирний процес. Виправдати окупацію Криму ніколи не вдасться. Міцна підтримка Кримської платформи", - підкреслив український дипломат.

Повернення Криму в Україну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти