Відключень світла в Україні взимку не буде: в уряді назвали базовий сценарій - ЗМІ

20 вересня 2024, 11:29
279
За даними ЗМІ, відключення світла в Україні в зимовий період можливі при пониженні температури нижче -10 градусів за Цельсієм.
Відключень світла в Україні взимку не буде: в уряді назвали базовий сценарій - ЗМІ
В уряді назвали умову відключень світла взимку / Колаж Главред, фото: УНІАН

Україна може пройти зимовий період майже без відключень електроенергії. Графіки відключень світла можуть бути застосовані лише у дні, коли температура повітря опуститься нижче -10 градусів за Цельсієм. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела в уряді.

Зазначається, що попри ризики обстрілів, нестачу генерації та можливі збої в роботі відновленого обладнання, уряд зберігає оптимізм щодо ситуації з енергопостачанням. Чиновники прогнозують відсутність проблем із енергією до кінця жовтня або початку листопада.

"За оптимістичного сценарію, який в уряді поки що розглядається як базовий, нинішню зиму вдасться пройти як і минулу – практично без відключень світла. Вони можуть бути лише у дні сильних морозів – понад 10 градусів", - заявив на умовах анонімності один із високопосадовців Кабміну.

відео дня

Підставами для таких прогнозів називають високий рівень захисту енергооб'єктів, введення в дію додаткових потужностей та збільшення імпорту.

Однак, як за даними ЗМІ, ці очікування поки не отримали чіткого підтвердження ні серед експертів, ні серед учасників енергетичного ринку.

Відключень світла в Україні взимку не буде: в уряді назвали базовий сценарій - ЗМІ
Що означають черги відключень електроенергії / Інфографіка: Главред

Удари Росії по Україні та відключення світла

З березня Росія почала завдавати прицільних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України, зокрема фактично зруйнувавши виробничі потужності Трипільської ТЕС.

Неодноразових атак зазнавала і Зміївська ТЕС, яка перекриває потреби світла Харківщини та інших областей.

Саме посилення ударів РФ по енергообʼєктах змусили США передумати щодо ATACMS і того ж місяця передати Україні балістику до 300 км.

Наразі, через брак снарядів до ППО, Росія вдалося знеструмити ще низку обʼєктів, через що в "Укренерго" були вимушені запровадити аварійні відключення.

Відключення світла в Україні - що відомо про графіки відключень електроенергії

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, експерти, опитані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, прогнозують, що взимку можливі відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 годин на добу.

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) вважає, що зима 2024-2025 років стане найбільшим викликом для України з початку повномасштабної агресії Росії. Гендиректор IEA Фатіх Біроль підкреслив, що ситуація в енергосистемі України цієї зими буде однією з найкритичніших у світі.

Однак, якщо нових ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі не буде, то найближчим часом відключень електроенергії вдасться уникнути, заявив Сергій Нагорняк, член комітету з енергетики та ЖКГ.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти