Куди буде переміщатися радіація при аварії на ЗАЕС: з'явилася карта

5 вересня 2022, 22:59
Радіоактивне забруднення торкнулося б півдня України, Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії.
Запорізька АЕС
Запорізька АЕС / УНІАН, Укргідрометцентр

Фахівці Укргідрометцентру показали карту, куди пішло б радіоактивне забруднення, якби на Запорізькій АЕС сталася аварія 4 вересня.

У відомстві спрогнозували нову ймовірність переміщення радіації при умовній аварії на Запорізькій АЕС. У дослідженні було виявлено, що якби аварія сталася на ЗАЕС 4 вересня, то радіоактивне забруднення торкнулося б півдня України, Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії.

Якби аварія сталася на Хмельницькій АЕС, радіація спрямовувалася спочатку в південно-східному напрямку на території Рівненської, Хмельницької, Житомирської та Вінницької областей.

"Розсіяння викидів продуктів діяльності ХАЕС підхоплять Південно-східні вітри і донесуть до території Молдови, Румунії Угорщини, Словаччини та Польщі", – йдеться в повідомленні.

Можлива аварія на ЗАІС

У той же час Гідрометцентр заспокоює українців, що поки радіаційна ситуація навколо Рівненської АЕС, Южно-Української АЕС, Хмельницької, Запорізької АЕС і зо ЧАЕС залишалася стабільною, перевищень не зафіксовано.

Запорізька АЕС

Поїздка МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Російські окупанти ще напередодні прибуття місії МАГАТЕ почали влаштовувати провокації. 31 серпня вони потужно обстріляли Енергодар, в якому розташована Запорізька АЕС.

Обстріли продовжилися і вранці 1 вересня. Окупанти обстрілювали як житлові будинки, так і територію атомної станції. В результаті мінометного обстрілу росіянами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.

Крім цього, росіяни вели артобстріл заздалегідь узгодженого маршруту проходження місії МАГАТЕ із Запоріжжя в ЗАЕС.

Українська сторона вважає дивним, що візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС тривав лише дві години.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти