StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Помер Шон Коннері - біографія, фільмографія та особисте життя легендарного "Агента 007"

31 жовтня 2020, 15:33оновлено 2 листопада 2023, 15:55
Актор пішов з життя на 91-му році життя.
Шон Коннері
Шон Коннері помер 31 жовтня 2020 року / Фото Reuters

Пішов з життя легендарний актор Шон Коннері, який отримав світову популярність завдяки ролі агента британських спецслужб Джеймса Бонда. За свою професійну кар'єру артист знявся у понад 70 картинах, зокрема в семи кінострічках про агента 007.

Про смерть 90-річного актора стало відомо в суботу, 31 жовтня.

Шон Коннері - біографія

Томас Шон Коннері народився 25 серпня 1930 року в столиці Щотландії - Единбурзі. Батьки майбутньої кінозірки були простими робітниками. Мати Шона Еффі Мак Лін працювала прибиральницею. Батько - Джой Коннері - був чорноробом.

відео дня

Сім'я жила бідно в маленькій квартирці багатоповерхового будинку. До 5 років Шон спав в ящику шифоньєра в спальні батьків, а в 5-річному віці хлопчикові виділили куточок на кухні.

Першою професією, яку обрав для себе майбутній агент 007, була професія молочника. У віці восьми років Шон вранці до шкільних занять допомагав розвозити по квартирах замовлений товар, а після школи підробляв в м'ясній крамниці та на пошті.

Коли хлопчикові виповнилося 13 років, його батько дістав серйозну травму на виробництві - у нього постраждали обличчя і руки. Шону довелося остаточно залишити середню школу і почати працювати повний робочий день.

Потім він вступив до лав Королівського військово-морського флоту Великої Британії.

В кінці 1951 року Шон Коннері влаштувався на роботу в Единбурзький Королівський театр і того ж року майбутній актор захопився бодібілдінгом. Вже за два роки - в 1953-му - Коннері посів третє місце в конкурсі культуристів Містер Всесвіт.

Шон Коннері - перші ролі в кіно

Перші проби Шона Коннері в кіно виявилися провальними. Акторові відмовили режисери фільмів Хлопчик на дельфіні, Приплив опівдні та Лілії навесні.

Ситуація змінилася з 1956 року. Актор знімається в низці малобюджетних фільмів: Зворотної дороги немає, Пекельні водії, Замок з годинниковим механізмом, Ризикована акція.

Фільм Реквієм для важкоатлета - перша вдала робота актора. Коннері дісталася роль боксера.

Одним з перших фільмів, в якому Коннері зіграв головну роль, стала стрічка Інший час, інше місце. У цьому фільмі разом з Шоном Коннері головну роль виконала актриса Лана Тернер.

У той період у Тернер були стосунки зі запальним гангстером Джонні Стомпанато. Приїхавши в Лос-Анджелес, Стомпанато якимось чином дізнався, що у Тернер і Коннері був роман. Гаснкстер увірвався на зйомки і направив на актора пістолет. Скориставшись замішанням Стомпанато, Коннері швидко роззброїв його і буквально викинув зі знімального майданчика.

Шон Коннері - Джеймс Бонд, агент 007

Безмежна популярність до Шона Коннері прийшла в 1962 році, коли на екрани вийшов фільм Доктор Ноу, де актор блискуче зіграв секретного агента 007 - Джеймса Бонда.

Вигаданий персонаж став основою творчої біографії шотландського актора і його головною роботою в кіно.

З проміжком в один рік вийшли продовження пригодницького бойовика про містера Бонда - З Росії з любов'ю, Голдфінгер, Кульова блискавка і Живеш лише двічі.

У 1971 році з'являється чергова серія Діаманти назавжди.

Востаннє Шон Коннері зіграв Джеймса Бонда у фільмі Ніколи не говори ніколи. Кінострічка вийшла в 1983 році, акторові на той момент виповнилося 53 роки.

Агент 007 у виконанні Шона Коннері вважається кращим Бондом з коли-небудь зіграних.

Шон Коннері
Шон Коннері в ролі Джеймса Бонда / Фото wikimedia.org

Кращі фільми сера Шона Коннері

  • З Росії з любов'ю (1963);
  • Голдфінгер (1964);
  • Холм (1965);
  • Людина, яка хотіла бути королем (1975);
  • Міст занадто далеко (1977);
  • Недоторкані (1987);
  • Індіана Джонс і останній хрестовий похід (1989);
  • Полювання за "Червоним жовтнем" (1990);
  • Скала (1996);
  • Знайти Форрестера (2000).

Основні нагороди та номінації

1972 - Премія Золотий глобус світовому кінофавориту - чоловік.

1988 - премія Американської кіноакадемії Оскар за роль другого плану в гангстерській драмі Недоторкані.

1988 - Премія Золотий глобус за роль другого плану в гангстерській драмі Недоторкані.

1988 - премія BAFTA за головну чоловічу роль у фільмі Ім'я Рози.

1990 - премія BAFTA за кращу чоловічу роль другого плану у фільмі Індіана Джонс і останній хрестовий похід.

1996 - нагорода Сесіля Б. Де Мілля Золотий глобус за внесок у кіномистецтво.

1998 - премія BAFTA за внесок у кіномистецтво.

2006 - нагорода Американського інституту кіно American Film Institute, AFI за внесок у кінематограф.

Крім того в 1991 році Шон Коннері отримав Орден Почесного легіону. А в 2000 році Коннері отримав титул сера, будучи присвяченим в лицарське звання королевою Єлизаветою.

Шон Коннері
Шон Коннері / Фото Reuters

Шон Коннері - улюбленець жінок

У 1989 році у віці 59 років Коннері став найстарішим актором, якого журнал People коли-небудь удостоював титулом секс-символу.

У 1999 році - коли акторові було вже 69 років - той же журнал People, підбиваючи підсумки минулого століття, назвав Шона Коннері найсексуальнішим чоловіком XX століття.

У 2004 році Коннері потрапив у сотню найсексуальніших кінозірок в історії кіно за версією британського журналу Empire.

Особисте життя Шона Коннері

У 1962 році Шон Коннері побрався з австралійською актрисою Дайан Сіленто, з якою він прожив у шлюбі 11 років. У 1963 у них народився син Джейсон, який також став успішним актором. Найбільш відомий Джейсон Коннері за своїми ролями в серіалах Потойбічний світ і Доктор Хто.

У 1975 році Шон вдруге пов'язав себе узами шлюбу з французькою художницею Мішелін Рокбрюн. Вони прожили в шлюбі понад 40 років, але спільних дітей у Мішелін і Шона немає.

Шон Коннері
Шон Коннері / Фото Reuters

Останні роки життя

В останні роки життя Шон Коннері практично не знімався в кіно через проблеми зі здоров'ям. У 1993 році були повідомлення про те, що у актора рак горла, а в 2009 сам актор розповів про серцеву недостатність.

Навесні 2013 ЗМІ повідомили, що у Шона діагностували хворобу Альцгеймера.

Коннері не раз говорив, що не бачить гідних сценаріїв, а розтрачувати сили на кінематографічний ширвжиток йому не хочеться. Останній повнометражний фільм з його участю - Ліга видатних джентльменів - вийшов на екрани в 2003 році. З того часу він кілька разів працював над озвученням мультиплікаційних проектів, в 2012 році виступив виконавчим продюсером мультфільму Сір Біллі.

У тому ж році йому запропонували епізодичну роль лісничого в новій частині бондіани, але він відмовився.

У серпні 2020 року акторові виповнилося 90 років. Через проблеми зі здоров'ям він майже не з'являвся на публіці. 31 жовтня 2020 року стало відомо, що сер Шон Коннері пішов з життя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти