StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Як правильно називається вмикач чи вимикач: Авраменко здивував поясненням

26 вересня 2024, 19:25
234
Чимало людей вступають у суперечки, як правильно вимикач, чи вимикач. Український мовознавець розставив крапки над "і".
Выключатель, включатель, Авраменко
Як називається вмикач світла правильно / Колаж: Главред, фото: Олександр Авраменко, pixabay

У декого могло виникнути питання, чому "вимикач", а не "вмикач" здебільшого називають пристрій для вмикання і вимикання електричного струму. Український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, Як правильно називається "вмикач" чи "вимикач" в етері "Сніданок з 1+1".

За його словами, правильно вживати обидва цих слова - "вмикач" і "вимикач". Однак, якщо на електроприладі є дві кнопки, одна з яких вмикає, а інша вимикає електричний струм, то правильно буде називати їх "вмикач" і "вимикач" відповідно.

Авраменко наголосив, що головне уникати суржикових слів "включати" і "виключати", а також правильно використовувати слова відповідно до їхнього змісту.

Наприклад, важливо розуміти, у чому відмінність вимикача від перемикача. Перемикач – це пристрій, що комутує одну або кілька електричних ланцюгів на декілька інших. Зовні майже не відрізняється від вимикача, тільки він має більше контактів. Тому цей пристрій називати вимикачем.

Дивіться відео про те, як правильно називати "вимикач", чи "вмикач":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснював, хто такий "халамидник" і в яких випадках доцільно використовувати це слово.
Також раніше Авраменко назвав дуже поширені помилки в українській мові та пояснив, як правильно: капучіно чи капучино, чіпси чи чипси.

Інші новини, що можуть вас зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти