Угорщина блокує старт переговорів про вступ України до ЄС - ЗМІ

Вступ України до ЄС - Угорщина блокує переговори - ЗМІ / колаж Главред, фото УНІАН та ua.depositphotos.com

Угорщина на зустрічі послів ЄС 29 травня блокує схвалення проєкту переговорної рамки щодо вступу України до Євросоюзу, повідомляє журналіст "Радіо Свобода".

Представники влади Угорщини на зустрічі послів країн Євросоюзу 29 травня блокували схвалення проєкту переговорної рамки про вступ України до Євросоюзу - нібито через питання прав національних меншин. Про це написав редактор "Радіо Свобода" з європейських питань Рікард Джозвяк у соцмережі Х (екс-Twitter).

За його інформацією, Угорщина блокує Україну, але не Молдову, через 11 двосторонніх питань щодо національних меншин в Україні.

Заковика в тому, що Євросоюз розглядає інтеграцію України і Молдови в парі, тому без прогресу щодо України рішення щодо Молдови теж не буде.

За даними Джозвяка, в Євросоюзі все ще прагнуть офіційно почати переговори про вступ з Україною і Молдовою до кінця червня 2024 року, але для цього необхідна одностайність усіх держав Євросоюзу, зокрема і згода Угорщини.

Річ у тім, що червень є ключовим місяцем, оскільки вже в липні 2024 року починається піврічне головування в Раді ЄС Угорщини. І вона, вважають експерти, потенційно зможе скористатися такими повноваженнями для гальмування рішень щодо України.

Позиція Орбана щодо України

Угорщина обрала ворожу позицію щодо України в контексті війни з Росією. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан і його колеги активно поширюють російські наративи і вірять у поразку України у війні.

Орбан неодноразово заявляв, що Україна не зможе перемогти "другу армію світу" і виступав категорично проти надання ЄС Україні фінансової та військової підтримки.

27 лютого після саміту в Празі Орбан наголосив на нездатності України перемогти у війні і заявив, що конфлікт обов'язково закінчиться переговорами.

У березні на Анталійському дипломатичному форумі в Туреччині Орбан заявив, що з "військового конфлікту" в Україні немає виходу і він паралізує європейську політику. Водночас прем'єр Угорщини вважає, що час зараз нібито "працює на Росію".

"Якщо думати, що час працює на українців і Захід, і що продовження війни може принести Україні військовий успіх, то є сенс продовжувати. Якщо хтось думає, що час працює на Росію і продовження війни принесе їй успіх, то краще зараз зупинитися. Я особисто належу до останнього" - сказав угорський прем'єр.

Скандальні заяви угорського прем'єра Орбана - позиція Угорщини щодо війни

Як повідомляв Главред, проросійський прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зайняв ворожу позицію щодо України в контексті війни з Росією. Прем'єр-міністр Угорщини та його колеги активно поширюють російські наративи і вірять у поразку України у війні.

Орбан неодноразово заявляв, що Україна не зможе перемогти "другу армію світу" і виступав проти надання ЄС Україні фінансової та військової підтримки.

На святкуванні річниці угорської революції 1848 року в Будапешті прем'єр порівняв ЄС з "імперськими окупантами" і назвав "Західний світ" джерелом безкультур'я і руйнування. Також він закликав допомогти йому "окупувати Брюссель" на нинішніх виборах до Європарламенту. Крім цього, Орбан виступив з українофобською заявою, стверджуючи, що Україна припинить існування, якщо Захід припинить фінансову підтримку Києва.

Інші новини:

Новини заразКонтакти