Байден про передачу ракет ATACMS Україні: "Питання все ще у грі"

Джо Байден прокоментував питання надання ATACMS Україні / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, Вікіпедія

Президент США Джо Байден заявив, що потрібно продовжувати надавати Україні все необхідне, щоби захиститися від агресії РФ.

Президент США Джо Байден заявив, що питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS все ще перебуває на розгляді. Про це повідомляє CBS News.

Коментуючи посилення повітряних атак країни-агресора РФ на Київ, глава Білого дому зазначив, що це "не є несподіванкою".

"Саме тому ми повинні продовжувати надавати Україні все необхідне", – сказав президент США.

На уточнююче запитання щодо можливої передачі Україні далекобійних ракет ATACMS Байден відповів, що ця тема "все ще у грі", маючи на увазі, що питання продовжує розглядатися.

Дивіться відео про те, що Байден сказав про надання Україні ракет ATACMS:

Як повідомляв Главред, низка конгресменів від Республіканської партії виступає за якнайшвидше надання Україні зброї, необхідної Силам оборони для успішного контрнаступу. Таку ж позицію підтримують і багато демократів. Частина американських законодавців вважає, що адміністрація президента США Джо Байдена повинна передати Україні винищувачі F-16 і далекобійну зброю. Вдночас ведуться дискусії про те, який з цих видів зброї зараз є першочерговим для Києва.

Що таке ATACMS

ATACMS (Army TACtical Missile System) - тактична балістична ракета класу земля-земля, вироблена американською компанією Lockheed Martin. Має дальність застосування до 300 км на твердому паливі. Її різні варіанти оснащення носять індекси МО США MGM-140, MGM-164 і MGM-168. Ракета ATACMS в транспортно-пусковому контейнері має індекс М39.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS і m142 HIMARS.

Ракети ATACMS для України

У січні 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив: щоб припинити російський терор, потрібно забезпечити відповідні ракетні сили українських військових. За його словами, це стосується постачання ATACMS та іншої подібної зброї.

Глава комітету у закордонних справах Палати представників США Майкл Маккол заявляв, що Україні необхідно надати зброю дальнього радіусу дії, зокрема і оперативно-тактичні балістичні ракети ATACMS. За його словами, за допомогою такої зброї Збройні Сили України могли б завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.

У квітні голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявив, що США не постачатимуть Україні ракети великої дальності ATACMS. При цьому розглядаються інші можливості допомоги Збройним силам України.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти