"Ядерні бомби на Київ, Одесу і Харків": експерт оцінив загрозу удару РФ

12 липня 2023, 09:05
Віталій Портников спрогнозував відповідь Заходу у разі нанесення РФ ядерного удару по Україні.
портников
Віталій Портников оцінив загрозу ядерної війни / УНІАН, Pixabay / geralt

У разі ядерного конфлікту з країною-агресором РФ об'єктами війни стануть всі держави-члени НАТО, заявив публіцист, журналіст Віталій Портников.

"Ядерні держави не мають воювати. Це формулювання можна побачити у спільній заяві президента Російської Федерації Володимира Путіна та голови Китайської народної республіки Сі Цзіньпіна", - підкреслив він в інтерв'ю Главреду.

Разом з тим співрозмовник зазначив, що це є консенсусною річчю, яку ніхто не повинен порушувати.

"І якщо ми з вами вважаємо, що Росія готова піти на порушення цього консенсусу, тоді всі українські зусилля щодо здобуття безпеки є марними. Бо ядерні бомби можуть наступного дня обрушитися на Київ, Одесу, Харків, Дніпро і не залишити від українських міст-мільйонників навіть спогаду в результаті такої інтенсивної ядерної війни. Але тоді вони мають обрушитися і на Варшаву та Париж, і тоді Росія має не боятися війни з НАТО", — попередив він.

Разом з тим публіцист пояснив, що в разі нанесення РФ ядерного удару по Україні незрозуміло, якою може бути відповідь Заходу: "Тому що ми з вами не знаємо, якою буде відповідь країн-членів НАТО у такій ситуації, наскільки вона буде, співмірною, і чи буде вона взагалі воєнною".

У той же час він упевнений в тому, що якщо Україна отримує запрошення в НАТО і ядерні гарантії США, то це буде означати, що ядерний удар по Києву або ядерний удар по українських військах буде означати удар по РФ з боку США і Великобританії.

"Росія не готова до повноцінної ядерної війни, тобто до конфлікту ядерної держави з ядерним блоком. І тому нам потрібно стати частиною ядерного блоку — це просте формулювання. І унеможливити саму ідею удару ядерної держави по позиціях неядерної країни", - додав Портников.

Хто такий Віталій Портников?

Віталій Портников - український публіцист, письменник і журналіст. Оглядач Радіо Свобода та постійний автор аналітичних статей в українських виданнях на політичну і історичну тематику. Член Українського ПЕН. Веде популярний україномовний відеоблог на YouTube.

Ядерний шантаж РФ

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Сі попередив Путіна про наслідки ядерної атаки по Україні.

У своїх публічних заявах Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні.

Політичний аналітик Олександр Кочетков нещодавно спрогнозував, чи влаштує Путін ядерну катастрофу.

Росіяни продовжуватимуть шантажувати ядерною зброєю, впевнений Олександр Кочетков.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов раніше заявив про те, що підрив Запорізької АЕС вважатиметься застосуванням ядерної зброї, а сам факт теракту російських окупаційних військ на Запорізькій атомній електростанції цивілізовані країни світу сприймуть як застосування ядерної зброї проти цивільного населення.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти