"Перейшли до довоєнного миру": британський міністр оборони звернувся до НАТО з жорстким закликом

4 квітня 2024, 13:57оновлено 5 квітня, 19:30
279
Країни НАТО, які не витрачають 2% ВВП на оборону, грають у "російську рулетку" з майбутнім Заходу, заявив британський міністр оборони Грант Шаппс.
Шаппс, Україна, Нато
Ми не можемо дозволити собі грати в російську рулетку з нашим майбутнім - Грант Шаппс / колаж Главред, фото facebook.com/navy.mil.gov.ua і скріншот

Західні союзники України мають визнати, що зараз усі перебувають у "довоєнному світі". Про це заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, повідомляє видання The Telegraph.

За словами чиновників, торік лише 11 країн-членів НАТО виконали двохвідсотковий показник, уперше встановлений майже два десятиліття тому, причому Франція і Німеччина опинилися серед країн, які витрачали на оборону менше за цей показник.

Крім того, очікується, каже Шаппс, що у 2024 році цей показник зросте до 18 країн, причому Париж і Берлін нещодавно оголосили, що досягнуть цільового показника у 2024 році - проте інші члени Альянсу (загалом у НАТО 32 країни) цього не зробили.

відео дня

"Ми маємо дивитися далі за цю мету, щоб зміцнити нашу оборону. Однак деякі країни досі не можуть досягти навіть двох відсотків. Так більше тривати не може. Ми не можемо дозволити собі грати в російську рулетку з нашим майбутнім", - заявив британський міністр.

Шаппс також підкреслив, що членам Північноатлантичного альянсу недостатньо віддавати данину минулому НАТО.

"Сьогодні ми повинні знову серйозно задуматися про майбутнє альянсу. Ми перейшли від повоєнного до довоєнного світу", - підсумував він.

Хто такий Грант Шаппс?

Грант Шаппс (англ. Grant Shapps) - британський політик.Міністр оборони Великої Британії з 31 серпня 2023 року; до цього обіймав посади міністра транспорту (2019-2022), міністра внутрішніх справ (19-25 жовтня 2022 року)[і міністра енергетичної безпеки та вуглецевої нейтральності (2023), повідомляє "Вікіпедія".

Заяви європейських політиків стосовно "передвоєнного часу" - останні новини за темою

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск вважає, що Європа живе в передвоєнній епосі і треба всім європейцям морально звикнути до того, що "можливий буквально будь-який сценарій".

"Не хочу нікого лякати, але війна вже не в минулому. Це реально, насправді це почалося понад два роки тому. Найбільше тривожить зараз той факт, що можливий буквально будь-який сценарій. Зараз найбільше тривожить те, що можливий буквально будь-який сценарій. Ми не переживали такої ситуації з 1945 року. Я знаю, що це звучить нищівно, особливо для людей молодого покоління, але ми повинні морально звикати до нової епохи. Ми в довоєнному часі. Я не перебільшую. З кожним днем це все очевидніше", - зазначив польський прем'єр.

До того президент Європейської ради Шарль Мішель закликав країни Європи бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій і можливої військової агресії з боку Росії. Водночас, він наголосив на важливості поставок в Україну зброї та боєприпасів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти