ЄС готовий піти на поступки Угорщині заради допомоги Україні в €50 млрд - FT

12 січня 2024, 10:56
Поступки Угорщини є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагають складніших механізмів в обхід Будапешта.
 Шарль Мішель, Володимир Зеленський, Урсула фон дер Ляєн, Віктор Орбан
ЄС готовий до поступок Угорщини, щоб розблокувати 50 мільярдів євро для України / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині в деяких питаннях, щоб подолати вето прем'єр-міністра країни Віктора Орбана на пакет підтримки для України в розмірі 50 млрд євро.

Як пише Financial Times з посиланням на чиновників, імена яких не називаються, Європейська комісія готова надати Будапешту право в 2025 році оцінити, чи потребує Україна грошей та чи виконала вона вимоги для отримання допомоги Євросоюзу. Фактично це означає, що Орбан отримає право накласти вето на допомогу Україні в 2025 році.

Єврокомісія також не проти, щоб були щорічні перевірки допомоги, і щоб був доданий пункт про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна може винести на обговорення на саміті лідерів країн-членів ЄС питання про виплати Україні. Зазначається, що це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето.

відео дня

Видання зазначає, що, найімовірніше, цього буде достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето. За даними джерела, Угорщина "налаштована на переговори".

Financial Times також пише, що поступки Угорщини є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагають складніших механізмів в обхід Будапешта. Інші варіанти виділення допомоги Україні можуть бути реалізовані без участі Угорщини, але вони є більш дорогими і вимагають більше часу.

Київ наполягає на необхідності отримати допомогу не пізніше березня, щоб уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

Допомога Україні від Євросоюзу

У грудні 2023 Євросоюз не зміг схвалити виділення Україні 50 млрд євро, але ще повернеться до обговорення цього питання в 2024 році. Через відмову угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана підтримати фінансовий "мегапакет" рішення відклали до січня, коли заради цього збереться позачерговий саміт ЄС.

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні намагається переконати проросійського прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана підтримати допомогу Україні. Також вона закликає Орбана поліпшити відносини з президентом України.

Раніше повідомлялося, що Угорщина готова розблокувати пакет допомоги для України від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро. Однак Орбан вимагає повернення Євросоюзом раніше заморожених коштів для Угорщини.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти