Дипломат пояснив, чи великі шанси, що Китай даватиме РФ летальну зброю

23 червня 2023, 11:52
Як говорить Олександр Хара, специфічність економічної моделі Китаю дещо звужує простір для маневру владі КНР.
Китай, США, Хара
Хара переконаний, що влада КНР і влада США поступово просуваються до подальшого розвитку власного конфлікту / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Якщо Китай почне масово надавати летальну зброю країні-агресору РФ, то це викличе серйозну реакцію країн Заходу (від яких як і раніше сильно залежить китайська економіка).

Про це в інтерв'ю Главреду сказав експерт Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара.

"Гарантією непоявлення китайської зброї на території України або в руках росіян є торговий баланс з США і ЄС. Можна собі уявити реакцію найголовніших партнерів Китаю, якщо така зброя буде в руках росіян. І це - головний фактор. Не слова українського президента або омбудсмена про те, що росіяни вбивають українців, скоюють військові злочини і геноцид, Екоцид, як з греблею Каховської ГЕС, а страх того, що Китай може понести економічні втрати, будуть введені додаткові санкції та експортні обмеження, що, фактично, викличе великі проблеми в економіці Китаю. Це не тільки не дозволить Китаю досягти своїх зовнішньополітичних цілей, але також може підірвати соціально-економічну і політичну стабільність всередині Китаю", ‒ сказав він.

відео дня

Як говорить Хара, специфічність економічної моделі Китаю дещо звужує простір для маневру владі КНР.

"У філософському плані можна тільки один раз прогнати селян з землі, загнати їх в міста, дати їм якусь роботу в промисловості, але вигнати їх назад неможливо. Тому для того, щоб підтримувати цю стабільність, треба, щоб економіка працювала, а в ідеальному варіанті – щоб вона росла, а добробут пересічних громадян збільшувався, тому що тоді у них не буде бажання скидати владу. І саме в цьому полягає стратегічна проблема для китайців. Адже вони своїм тоталітарним мисленням загнали себе в глухий кут, а саме політикою "одне дитя – в одну сім'ю". Фактично, тепер вони не зможуть насолоджуватися багатством, яке згенерували десятиліттями, бо через певний час (цього, звичайно, не відбудеться завтра і не через 5-10 років) Китай не зможе скористатися тими перевагами, які він для себе створив через демографію", -сказав він.

Хто такий Олександр Хара

Олександр Хара - експерт з питань зовнішньої політики та політики безпеки, заступник голови правління БО "Інститут стратегічних Чорноморських досліджень".

Закінчив Донецьку державну академію (університет) управління (1998 р.), Дипломатичну академію при Міністерстві закордонних справ України (2000 р.), Королівський коледж оборонних досліджень, М. Лондон (2010 р.).

Магістр зовнішньої політики.

Обіймав низку посад у центральному апараті Міністерства закордонних справ України, зокрема у IV територіальному та II територіальному департаментах (2000-2002, 2005-2006 рр.), а також у Посольстві України в Канаді (2002-2005 рр.).

Хара переконаний, що влада КНР і влада США поступово просуваються до подальшого розвитку власного конфлікту.

Тому ми бачимо ситуацію в динаміці, і цей візит Блінкена до Пекіна лише стабілізував, але не змінив ключових позицій сторін. Фактично вони обрали шлях до конфлікту - можливо не через два роки, але в принципі саме цим шляхом вони просуватимуться. Я вже не кажу про внутрішньополітичну ситуацію в Америці, де існує консенсус між демократами і республіканцями щодо стримування Китаю, повернення виробництва в США. Це не зміниться – навпаки, така риторика буде все погіршуватися, адже в наступному році в США відбудуться вибори. І Трамп, і де Сантіс, і всі інші республіканці говорять про те, що потрібна більш жорстка позиція, ніж у Байдена щодо Китаю, і потрібно готуватися до конфлікту, щоб його уникнути. Тому цей візит може розглядатися як тимчасовий захід, який може на час, поки триває турбулентність (в тому числі і через війну в Україні) стабілізувати ці відносини і потихеньку нарощувати могутність сторін. Хоча насправді однієї сторони, адже Китай не має союзників – це не властиво їхньому мисленню на відміну від США. І ми побачимо, як китайці намагатимуться розширити свій вплив, а американці збільшать мережу своїх союзників у регіоні та за його межами, щоб стримати Китай.

Позиція Китаю щодо війни Росії проти України

Президент Володимир Зеленський 28 квітня розповів деталі своєї телефонної розмови з головою Китаю Сі Цзіньпіном.

За словами українського гаранта, китайський лідер запевнив, що Пекін не постачає озброєння агресору Росії. Також Цзіньпін заявив про повагу територіальної цілісності і суверенітету України.

Зеленський і Цзіньпін домовилися про те, що Китай відправить свого представника по Євразії Лі Хуея з візитом в Україну, Францію, Німеччину, Польщу і Росію для переговорів про можливе політичне завершення війни.

16-17 травня Хуей був у Києві. В офісі президента за підсумками переговорів передавати, що Україна наполягає на приєднанні Китаю до формули миру Києва.

Представники Києва розповіли посланнику про український документ.

Прессекретар Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін 25 травня зробила заяву, в якій сказала, що війна Росії проти України почалася через, мовляв, "проблеми, що накопичилися в управлінні безпекою Європи". Війну вона назвала нібито "кризою" і не сказала прямо, що Росія є агресором і напала на Україну.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти