Бульба оцінив, скільки білорусів бажають воювати з Україною

4 червня 2023, 01:35
За словами Сергія Бульби, він і його соратники робили зусилля, щоб просувати проукраїнські наративи в Білорусі, але зазнали невдачі.
Білоруська армія, Бульба
За даними Сергія Бульби, 45% білорусів підтримують дії Росії в Україні / Колаж Главред, фото Міністерство оборони РБ та скріншот з відео

Понад 80% білорусів проти війни, але при цьому 45% жителів Білорусі підтримує військову агресію РФ проти України. Про це в інтерв'ю Главреду сказав колишній військовий офіцер, політик і громадський діяч, засновник "Білого легіону" та ініціативи "Білорусь 2.0. Робім разам" Сергій Бульба.

"По-перше, в 2020 році Росія все-таки прийняла рішення завезти в Білорусь своїх штатних ідеологів і вивела їх на білоруське телебачення. Тобто почалося мовлення повністю російського наративу. Серед тих, хто дивиться телевізор, в більшості своїй виникає дисонанс - з одного боку, більше 80 відсотків білорусів проти війни, але при цьому 45 відсотків, наслухавшись по телевізору російських наративів, підтримують дії Росії в Україні", − сказав він.

Хто такий Сергій Бульба

Сергій Бульба (Числов) (15 квітня 1967, Мінськ, БРСР) - Білоруський політичний діяч, підприємець, пише Вікіпедія. Колишній військовий офіцер, засновник "Білого легіону" та ініціативи "Білорусь 2.0. Робім разам", учасник "Мінської весни".

За словами Бульби, він і його соратники робили зусилля, щоб просувати проукраїнські наративи в Білорусі, але зазнали невдачі.

"Я тут дуже шкодую, але в 2013-2014 році я намагався пролобіювати питання. Частково нам вдалося, і тоді Порошенко запропонував Лукашенку зробити спільний телеканал. І я шкодую, що ми не змогли ввести українське телебачення в білоруське мовлення. Якби тоді це було зроблено, то сьогоднішньої картини не було б. Власне кажучи, двічі на наше прохання збиралася міжвідомча комісія в Києві з представників від СБУ до МЗС з білоруського питання. Вперше це було в 2017 році, коли була справа "Білого легіону" в Білорусі і нас звинуватили в підготовці державного перевороту, а Україну - в підготовці бойовиків. Тоді не було прийнято жодного рішення. Наступного разу ми вже ініціювали з минулим складом Верховної Ради, готували свої пропозиції, але також нічого не було прийнято. І потім чиновник МЗС України в кулуарах зізнався - мовляв, хлопці, не ображайтеся, у нас немає концепції по Україні, а ви хочете її по Білорусі. На жаль, маємо те, що маємо", − підсумував він.

Як виявилося в Білорусі Російська ядерна зброя

У березні 2023 року російський диктатор Володимир Путін заявив про домовленість з Лукашенком про розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Тоді ж Путін також заявив про передачу ракетного комплексу "Іскандер", який може бути її носієм.

Пізніше країна-окупант почала навчання для військових Білорусі щодо поводження з тактичними ядерними боєголовками, а вже сьогодні, 25 травня, Москва і Мінськ підписали відповідний документ про розміщення озброєння.

У Китаї виступили проти передачі ядерної зброї від одних країн іншим.

У Пекіні сказали, що всі конфронтації слід вирішувати дипломатичним шляхом. Не можна допустити ризику початку ядерної війни.

Постійний представник Білорусі в ООН Валентин Рибаков говорив, що Росія поки не розмістила в РБ ядерну зброю. За його словами, Москва поки декларує наміри, а остаточне рішення з даного питання, мовляв, "буде прийматися в Мінську".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти