Сі Цзіньпін озвучив думку про війну в Україні та назвав цілі візиту в РФ

Путін і Сі Цзіньпін зустрінуться в Москві 20-22 березня / Фото: сайт Кремля / kremlin.ru

Лідер Китаю заявив, що візит до Росії спрямований на зміцнення дружби та миру. Тим часом Путін також озвучив очікування від майбутніх переговорів.

Глава КНР Сі Цзіньпін напередодні візиту до Росії опублікував статтю для Російської газети, в якій розповів про ставлення до ситуації в Україні.

У своїй статті китайський лідер назвав війну Росії та України «кризою».

"З початку минулого року спостерігається тотальне загострення української кризи. Китай на основі самої суті того, що відбувається незмінно займає об'єктивну й неупереджену позицію, докладає активних зусиль до сприяння примиренню і мирних переговорів. Озвучена мною низка бачень є основним принципом Китаю при українському врегулюванні", - написав Сі Цзіньпін.

За словами глави Китаю, мова йде, зокрема, про "необхідність дотримуватися цілей і принципів Статуту ООН, поважати резонні заклопотаності всіх держав в області безпеки, підтримувати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання української кризи, і забезпечувати стабільність глобальних ланцюжків виробництва і поставок".

За словами Сі Цзіньпіна, "складні проблеми не мають простих рішень".

"Ми переконані, що раціональний вихід з української кризи і шлях до міцного миру і спільної безпеки в світі знайдуться, якщо всі будуть керуватися концепцією спільної, комплексної, спільної та стійкої безпеки, продовжувати діалог і консультації в рівноправному, розсудливому і прагматичному ключі», - написав він.

Сі Цзіньпін також акцентував увагу на темі відносин Китаю й Росії.

"За 70 з гаком років китайсько-російські відносини пройшли досить непростий шлях. Озираючись на минуле, ми глибоко усвідомлюємо, що сьогоднішній рівень китайсько-російських відносин дався нелегко, слід дбайливо зберігати нев'янучу дружбу між Китаєм та Росією», - йдеться у статті.

Лідер Китаю додав, що нинішній візит до Росії спрямований на зміцнення дружби і миру, готовий разом з Путіним намітити нові плани для розвитку російсько-китайських відносин.

Зазначимо, що російський диктатор Володимир Путін напередодні візиту Сі Цзіньпіна також написав статтю для одного з найбільших ЗМІ Китаю - "Женьмінь Жибао".

У статті Путін вказує, що візит Сі Цзіньпіна є значущою подією та Росія пов'язує великі очікування з майбутніми переговорами.

Путін називає Сі Цзіньпіна справжнім другом, який вже як брат, і відзначає прогрес, досягнутий у двосторонніх зв'язках протягом останніх десяти років.

"Російсько-китайські відносини вийшли на найвищий за всю їх історію рівень і продовжують міцніти, за своєю якістю вони перевершують військово-політичні союзи часів Холодної війни, немає будь-яких обмежувачів або заборонених тем. Наш політичний діалог став гранично довірчим, стратегічна взаємодія – всеосяжною та вступає в нову епоху", - написав Путін.

Президент РФ заявляє, що Росія відкрита до політико-дипломатичного врегулювання "української кризи" і вітає готовність Китаю зіграти конструктивну роль в його врегулюванні.

Візит Сі Цзіньпіна до РФ

17 березня в Кремлі підтвердили візит Сі Цзіньпіна до Росії 20-22 березня. Він приїде на запрошення російського диктатора Володимира Путіна.

17 березня спікер МЗС Китаю Ван Веньбін, заявив, що Сі Цзіньпін під час візиту в РФ відстоюватиме «об'єктивну й неупереджену» позицію Китаю по відношенню до російсько-української війни та буде просувати необхідність мирного врегулювання.

"Позиція Китаю зводиться до однієї пропозиції, яка полягає в тому, щоб закликати до миру і сприяти переговорам», — сказав він.

Поїздка Сі Цзіньпіня в Москву відбудеться на фоні спроб Пекіна представити себе нейтральним посередником у війні РФ проти України, зберегти свої відносини без кордонів з РФ і відновити зв'язки із Заходом.

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що Сі Цзіньпін під час офіційного візиту в РФ, ймовірно, буде обговорювати з російським диктатором Володимиром Путіним схеми ухилення від санкцій та зацікавленість Китаю в посередництві у врегулюванні війни в Україні.

Голова КНР Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським після візиту Москву наступного тижня, повідомляла газета The Wall Street Journal.

13 березня президент США Джо Байден заявив, що планує незабаром поговорити з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Коли точно відбудеться ця розмова, глава Білого дому не повідомив.

Також у ЗМІ повідомили, що напередодні візиту глави КНР китайська сторона намагається прозондувати, на які поступки готовий диктатор РФ у конфлікті з Україною. При цьому російські еліти сподіваються, що Китай просто не дасть Росії програти, а як буде виглядати "виграш" або "нічия" - вже неважливо.

Інші новини:

Новини заразКонтакти