Жданов пояснив, чи можна з систем Patriot бити по наземних цілях

15 березня 2023, 01:35
Олег Жданов упевнений, що витрачати ракети ППО Patriot на наземні цілі – це блюзнірство і безрозсудна трата найціннішого обладнання.
Патріот, Жданов
Чи можна з систем Patriot бити по наземних цілях: відповідь Олега Жданова / Колаж фото УНІАН і Сommon.wikimedia.org

Будь-який зенітно-ракетний комплекс, в тому числі і американський Patriot, має режим роботи "стрілянина по землі". Про це повідомив військовий експерт Олег Жданов у черговому випуску свого блогу на YouTube-каналі.

Але сам він вважає, що витрачати дорогі ракети Patriot на наземні цілі – безрозсудне блюзнірство.

"Ракета будь-якого зенітно-ракетного комплексу в основному осколкової дії. І в ній досить невеликий заряд. Тобто руйнувань вона не принесе. Її завдання, - якщо не пряме попадання, то створення хмари з осколків, через яке пройде мета і отримає пошкодження, які порушать технічний стан цілі. І відповідно, ця мета далі не зможе виконувати свою функцію, польотне завдання, припустимо. Ракета крилата посіче її осколками, пошкоджує, вона падає, припустимо, "мізки" відмовлять або двигун. Якщо багато осколків вдарило, наприклад, в балістичну ракету, вона може вибухнути в повітрі від цього. Або зруйнувавшись, втративши швидкість і стабілізацію, просто впасти на землю, і на землі вибухнути або просто впасти, як болванка", − пояснив Жданов.

До слова, експерт нагадав, що режим" стрілянина по землі " є і в комплексах радянського виробництва С-300, якими активно використовують окупанти.

"І, до речі, в є положення "земля". Просто росіяни підвищують точність таким чином, переробляючи ці ракети, додаючи блок GPS-навігації і вводячи туди координати. Для того, щоб вона була більш і менш точна. Ще й точність у неї досить низька в цьому варіанті. А так, так – такий стан існує", - підсумував він.

Поставки комплексів Patriot в Україну

Відправлення Patriot планувалося в рамках пакету військової допомоги від США, оголошеного 21 грудня 2022 року. У січні за підсумками переговорів з президентом США Джо Байденом канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що Берлін також направить в Україну системи Patriot.

16 січня українські військові прибули до США для навчання застосуванню комплексів, того ж дня аналогічні навчання розпочалися у ФРН. Прем'єр Нідерландів Марк Рютте також говорив про намір передати Україні комплекси Patriot.

7 березня Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив - в Україну вже доставлені перші комплекси ППО Patriot.

Але пізніше Міноборони Польщі у відповідь на інформаційний запит журналістів спростувало цю інформацію.

Там повідомили, що Блащак вказав, що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу Patriot Україні, а твердження про отримання ППО може бути пов'язане з помилкою під час перекладу його заяви.

Більше новин по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти