"Вони вже писали, що буде біда": в Україні рознесли песимістичну статтю Washington Post про ЗСУ

15 березня 2023, 09:42
Викладена в статті The Washington Post інформація від анонімних джерел "не відповідає дійсності від слова зовсім", заявив секретар РНБО Данілов.
Данилов Арестович
Олексій Данілов та Олексій Арестович / Колаж фото УНІАН

Напередодні інформаційний простір України розбурхала стаття американського видання The Washington Post, в якій говорилося про те, що в ЗСУ спостерігається песимізм ‒ в тому числі і щодо майбутнього контрнаступу. Але такі твердження істині не відповідають, в ефірі телемарафону заявив Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.

13 березня в The Washington Post з'явилася стаття про "песимізм" та низку проблем в українській армії. У матеріалі стверджується, що якість українських військ нібито погіршилася через втрати на полі бою багатьох найбільш досвідчених бійців, і це "змусило деяких українських чиновників поставити під сумнів готовність Києва до довгоочікуваного весняного наступу".

Також у статті наводяться оцінки неназваних американських і європейських чиновників про втрати українських сил – це нібито до 120 тисяч українських солдатів убитими і пораненими, тоді як російські окупанти втратили приблизно 200 тисяч солдатів. За офіційними даними Генштабу ЗСУ, Росія вже втратила понад 160 тисяч своїх військових тільки вбитими, без урахування поранених.

"Ми дуже уважно читали ці газети перед 24 лютого [минулого року ‒ Главред], коли вони всі одноголосно нам тут розповідали, що буде біда, що у нас не буде можливості тримати [оборону - Главред]. Вони нас вже заздалегідь записували в країну, що програла", - сказав Данілов.

Більш того, секретар РНБО заявив, що викладені в матеріалі твердження "не відповідають дійсності від слова зовсім".

"Так, є складна ситуація. Ми вже понад рік ведемо війну проти великої країни – великої за територією, але не за розумом. Розуміємо, що нам буде складно, з самого початку це розуміли. Ми дякуємо партнерам за підтримку, але зараз розхитувати ситуацію на території нашої країни шляхом надання інформації, що не відповідає дійсності, – це не зовсім приємна річ", – сказав Данілов.

Його підтримав і ексрадник Офісу президента Олексій Арестович, який в черговий раз постарався заспокоїти українців.

"Втома від війни і зростання з песимізму, про які пишуть журналісти, можливо і притаманні деяким військовим за сумою причин, але не є масовими явищами. Українська армія зараз дуже різна. Професійні військові, які розуміють обстановку і вміють командувати, знаходяться в меншості. Чисельність армії була збільшена в рази і тямущих командирів немає в такій кількості.[ ... ] Військовий - складна професія. Кожен командир вчиться на помилках, а це кров і життя підлеглих. Коли окремі мобілізовані сидять під обстрілами і бачать поранених і загиблих товаришів, які утримували умовну посадку, то це не додає їм моралі. [ ... ] Але завдяки їм ми можемо накопичити резерви і техніку для контрнаступу. Коли ми приступимо до активної фази по звільненню нашої території, то відразу весь песимізм зникне", - написав він у своєму Telegram-каналі.

Пізніше в коментарі порталу "Телеграф" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан заявив - такого роду статті свідчать про те, що Кремль посилив свої інформаційно-психологічні спецоперації та різноманітні вкидання в ЗМІ. І нібито росіяни витрачають на це десятки мільйонів доларів США.

"Останні кілька тижнів центр інформаційно-психологічних операцій Росії заряджений грошима, і ці фінанси він перекидає в відомі видання для публікації статей, в яких джерела інформації не визначені за типом "якісь чиновники, які побажали залишитися неназваними". Тобто це - знеособлена інформація, яка вкидається через ЗМІ, причому публікується вона і в шанованих виданнях. Ці статті там дуже дорого коштують. Так, вартість такого роду публікації становить близько 10 мільйонів доларів, щоб її якесь впливове видання надрукувало. А після з того майданчика подібний матеріал використовується для розгону в інформаційному полі, яке мультиплікує цю фейкову інформацію", — пояснив експерт.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Контрнаступ ВСУ

Раніше ексдиректор у справах Європи в Радбезі США, підполковник Армії США Алекс Віндман зазначав, що у найближчі рік-два немає жодних шансів, що Росія зможе переломити хід війни на свою користь. До кінця 2023 року ситуація почне входити у фазу дипломатії з переговорами. До зими 2023 року РФ, ймовірно, "спалить" більшу частину своїх військ, а потім перейде до оборони, після чого Україна зможе вести наступ, вважає Віндман.

Видання The Economist з посиланням на європейських чиновників писало, що Україна швидко готується до проведення контрнаступу. За минулі три місяці з 9 грудня 2022 року і досі вона отримала 40% всієї військової допомоги, яку обіцяв Пентагон з початку повномасштабної війни – йдеться про допомогу на суму понад 8 мільярдів доларів.

Нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов зазначає, що українські військові готуються до потужного контрнаступу, який найімовірніше відбудеться у Запорізькій та Херсонській областях. Російські окупанти бояться і намагаються підготуватися до цього – риють траншеї, будують укріплення, створюють лінії оборони.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти