Скільки NASAMS могли передати Україні: ЗМІ розкрили важливі деталі

16 листопада 2023, 04:30
Норвегія планує витратити орієнтовно 1,15 млрд доларів на комплексне оновлення ППО.
Скільки NASAMS могли передати Україні: ЗМІ розкрили важливі деталі
В Україні розгорнуто західні зразки ППО / Фото twitter.com/ChrisO_wiki

З початку повномасштабного вторгнення уряд Норвегії міг передати Україні до 8 одиниць пускових установок зенітно-ракетних комплексів NASAMS.

Як пише Defense Express, до військового пакету могли також ввійти і близько 4 пунктів управління. Однак це орієнтовні дані, вказують аналітики.

До таких висновків експерти дійшли, проаналізувавши кількість ракет й засобів ППО, які уряд Норвегії має закупити / виготовити, щоби компенсувати протиповітряні засоби, уже передані Україні.

відео дня

Водночас інші ЗМІ вказують, що на початок цього року ВПС Норвегії мали на озброєнні два батальйони ЗРК NASAMS III (але без деталізації по кількості), а у випадку із сухопутними військами була просто вказівка, що ЗРК такого типу використовуються для забезпечення армійської ППО.

ППО України

Навесні в Україні розгорнули другий комплекс системи ППО IRIS-T. Тоді Берлін обіцяв передати Києву чотири таких ЗРК.

Всього ППО України має розгалужену систему з інтегрованими у неї як радянськими засобами, такими як С-300, так і передовими західними ЗРК - SAMP/T, Patriot, NASAMS та IRIS-T. А до кінця 2024 року Захід обіцяє "прокачати" українське небо п'ятьма Patriot.

Разом з тим росіяни неодноразово намагалися знищити установки під час масованих ударів по Україні. Одного разу ворогу навіть вдалося пошкодити Patriot під Києвом. Але система зазнала тільки незначних пошкоджень і швидко стала "у стрій".

7 листопада нові системи NASAMS стали на бойове чергування.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти