Катастрофа F-16 ЗСУ: західні ЗМІ дізналися про версію з "дружнім вогнем"

29 серпня 2024, 22:03
1103
Триває розслідування причин катастрофи винищувача F-16 ЗСУ.
Месь
За штурвалом бойового літака загинув український пілот Олексій Месь / Колаж: Главред, Фото: Facebook/PvkZahid, Офіс президента

Одна з імовірних причин катастрофи винищувача F-16 ЗСУ, яку зараз розглядає слідство, - "дружній вогонь" українських сил ППО.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на власне джерело в Повітряних силах ЗСУ, яке говорило на умовах анонімності.

"Розглядаються різні версії, включно з "дружнім вогнем" своїх ППО, технічною несправністю та помилкою пілота. Але точно причини будуть відомі тільки після завершення розслідування", - розповів представник ЗС.

відео дня

Водночас співрозмовник критично оцінив повідомлення, що з'явилися в медіа про те, що вже нібито відомі ймовірні причини.

Що відомо про катастрофу F-16 ЗСУ

Раніше повідомлялося, що винищувач F-16, який Україна отримала як військову допомогу зі США , зазнав аварії на території України. Це сталося під час масованої атаки країни-агресора Росії 26 серпня.

Джерело видання стверджує, що причиною авіакатастрофи стало не те, що F-16 збили, а найімовірніше помилився сам пілот винищувача. Цього дня американські літаки брали участь у відбитті однієї з найбільших атак агресора на Україну.

Пізніше стало відомо про те, що пілот ЗСУ Олексій Месь загинув, відбиваючи наймасштабнішу повітряну атаку Росії на Україну в понеділок, 26 серпня.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Раніше повідомлялося, що вперше винищувачі F-16 успішно відбивали наймасштабнішу атаку РФ. Україна довго чекала на винищувачі F-16 і нарешті вони працюють в українському небі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що F-16 уже завдають успішних ударів по агресору. Винищувачі F-16 завдали перших авіаударів і не збираються зупинятися.

Як повідомлялося раніше, проблему авіабомб можуть винищувачі F-16 з відповідними ракетами. Українські воїни очікують посилення у вигляді систем протиповітряної оборони наземного базування на Харківському напрямку.

Катастрофа F-16 ЗСУ: західні ЗМІ дізналися про версію з 'дружнім вогнем'
/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти