"До осені ми Крим точно звільнимо": Світан розповів про звільнення півостріва силами ЗСУ

14 квітня 2023, 12:33
Звільнення Криму від окупантів, впевнений військовий експерт Роман Світан, має відбутися не пізніше, ніж восени 2023 року.
Світан, Крим
Роман Світан / колаж GoogleMaps, Главред

Якщо західні партнери постачатимуть ЗСУ зброю з такою ж швидкістю, як і в січні-березні 2023 року, то Україна вже восени зможе повернути під свій контроль півострів Крим. Про це в інтерв'ю Главреду сказав полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

"Все буде залежати від кількості сил і засобів, які нам нададуть наші партнери. Якщо буде зберігатися така ж динаміка, як в перші три місяці 2023 року, або якщо вона стане ще краще – ми побачимо і ATACMS, і літаки, то до осені ми точно звільнимо Крим. Є можливість зробити це літо [...] до осені, за літо ми Крим точно звільнимо", − сказав він.

А ось звільнення Донбасу, каже Світан, може затягнутися на набагато більший термін.

"А ось з Донбасом можна возитися або до кінця року, або і в наступному році теж. Операція зі звільнення Донбасу буде досить складною. Відразу його взяти неможливо, оскільки спочатку його потрібно буде відсікати від Росії. Тобто знадобиться ще одна, приблизно така ж наступальна операція, як зараз буде, щодо виходу на Азовське узбережжя і звільнення Криму. Цього року можна вийти на державний кордон, звільнивши Крим і Донбас, але це буде дуже складно зробити. Такий сценарій буде повністю залежати від наших партнерів. Якщо вони не збільшать допомогу і не дадуть літаки або ATACMS, ми будемо возитися до наступного року", − підсумував він.

Повернення Криму під контроль України

Колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес вважає, що звільнення Україною Криму змінить стратегічну ситуацію на полі бою. На думку Ходжеса, найбільш перспективний напрямок для ЗСУ-удар по так званому "сухопутному коридору" окупантів РФ, який веде до окупованого Кримського півострова.

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Україна здатна звільнити Крим протягом 5-7 місяців. На думку чиновника, у Москви немає ресурсів для утримання Кримського півострова. Переговори можливі тільки в разі повного виведення російських окупаційних військ з Криму.

Військовий експерт Сергій Грабський заявив, що сили оборони України реально зможуть звільнити Крим протягом 5-7 місяців після того, як на окупованому півдні буде розсічений Російський так званий "сухопутний коридор". Російські війська опиняться в блокаді на Кримському півострові.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти