Військовий експерт спрогнозував, чи знадобляться ЗСУ кілька спроб контрнаступу

Роман Світан / колаж фото УНІАН

Усі наступні наступи ЗСУ, каже Роман Світан, залежатимуть від динаміки першого наступу.

Наступів ЗСУ на позиції російських окупантів буде рівно стільки, скільки буде потрібно для досягнення потрібного результату. Про це в інтерв'ю Главреду заявив полковник запасу і військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

"Висловлювання військових не завжди правильно інтерпретують. Петер Павло (генерал і президент Чехії – Главред) говорив про те, що Україні потрібно з однієї спроби постаратися вирішити всі проблеми одним махом – знищити таку кількість російських військ, щоб у росіян як мінімум в найближчі десять років не було навіть ідеї про наступ або оборону на окупованих територіях, тобто потрібно, щоб вони самі пішли. Так що це, скоріше, було побажання – одним махом вдарити так сильно, щоб голова відвалилася у тих, хто в Росії приймає рішення", ‒ сказав він.

Як каже Світан, всі наступні наступи ЗСУ залежатимуть від динаміки першого наступу.

"А так, наступів буде рівно стільки, скільки потрібно: треба буде три наступи – буде три, треба буде чотири – буде чотири. Все буде залежати від динаміки першого наступу, яке незабаром почнеться. Воно може розбитися на кілька наступів, наприклад, якщо почнеться погана погода, і нам доведеться зупинитися, почекати, але через час ми підемо далі", ‒ сказав він.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Контрнаступ ВСУ

Голова Пентагону Ллойд Остін вважає, що в України є всі можливості, щоб досягти успіху в контрнаступі. За його словами, союзники навчили велику кількість українських військових і продовжують надавати технічну допомогу Києву.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що головнокомандувач ЗСУ та його штаб буде приймати рішення про контрнаступ "в останній момент".

"Якщо хтось думає, що у нас тільки один варіант, то це не так. Навіть три варіанти - це мало", - сказав Данілов.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що контрнаступ Збройних сил України може розпочатися влітку.

Ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко вважає, що після витоку секретної військової інформації з Пентагону в Генштабі можуть робити вигляд, що продовжують підготовку контрнаступу за тим планом, який був оприлюднений, а насправді будуть реалізувати інший план.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Автор: Дмитро Відоменко
Новини заразКонтакти