НАТО може збивати ракети РФ над Україною: Зеленський зробив гучну заяву

/ Колаж: Главред, фото: Facebook В. Зеленського, Вікіпедія

Росія використовує 300 літаків на території України, нагадав президент України.

Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність того, що Північноатлантичний Альянс ухвалить рішення про знищення російських ракет над територією України.

Це допомогло б компенсувати дефіцит протиповітряної оборони України, але не означало б втягування НАТО у війну, підкреслив він в інтерв'ю агентству Reuters.

За словами глави держави, Росія використовує 300 літаків на території України, і для протистояння російським силам у небі Києву потрібно "щонайменше 120, 130" винищувачів F-16.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

"Ви не можете забезпечити це прямо зараз? Гаразд... повертаючись до літаків, які у вас є на території сусідніх країн НАТО: піднімайте їх у повітря... збивайте цілі, захищайте цивільне населення", - пояснив він.

Водночас Зеленський додав, що країни Альянсу можуть це зробити. "Чи є це атака країн НАТО, залучення (у війну з Росією. - Ред.)? Ні", - резюмував глава держави.

Військова допомога Україні - останні новини за темою

Раніше повідомлялося, що США передадуть Україні новий пакет допомоги, щоб допомогти ЗСУ. Сполучені Штати Америки готують до відправки в Україну нову партію зброї та військової техніки. Жан-П'єр не уточнила, що саме увійде до нового пакета. Однак за її словами, США намагаються надати допомогу ЗСУ в районі Харкова, оскільки там "українські сили ведуть запеклі бої".

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Макрон і Зеленський обговорили допомогу ЗСУ. Макрон і Зеленський обговорили наступ РФ і допомогу ЗСУ.

10 травня стало відомо, що США виділили Україні новий пакет військової допомоги. Його розмір становить 400 мільйонів доларів, повідомили в Пентагоні.

Радник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Міністерство оборони США вже поставило на передові позиції ЗСУ в Україні частину озброєнь із попереднього пакета військової підтримки і зараз активно працює над доставкою решти озброєння і техніки, зокрема з нового пакета допомоги.

/ Инфографика: Главред

Інші новини:

Новини заразКонтакти