"Будуть стріляти - будуть проблеми": чи буде в українців газ узимку

Якщо РФ обстрілюватиме газову генерацію України, то будуть проблеми / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Більшу частину газової генерації України в принципі було знищено.

Керівник програми "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп розповів, яка наразі ситуація з газовою генерацією та наскільки вона вразлива до російських атак.

За його словами, в Україні більша частина газової генерації в принципі була знищена.

"Що побудовано - не зрозуміло, як і те, що ще буде побудовано. У деяких регіонах, районах можуть бути проблеми з теплом взимку. І це може бути де завгодно", - сказав Прокіп в інтерв'ю Главреду.

Він нагадав, що протягом минулих шести місяців Харків залишився без теплової генерації. Були проблеми в Дніпрі, у 2022 році - у Ладижині Вінницької області.

"Куди будуть стріляти росіяни, там можуть бути проблеми. Вони намагалися пробували робити це навіть по Києву в серпні. Тому не можна сказати, що десь в Україні цього гарантовано не станеться", - додав Прокіп.

Хто такий Андріан Прокіп

Андріан Прoкіп – керівник програми “Енергетика” Українського інституту майбутнього.

Доктор економічних наук, старший науковий співробітник Інституту Кеннана (Вашингтон, США), займається проблемами енергетичної політики та енергетичної безпеки.

Постійно публікує авторські тексти в Україні, Європі та США, відстежуючи зміни в енергетичному секторі України та загальні зміни в країні, оцінюючи енергетичну політику, аналізуючи європейські енергетичні ринки, вплив санкцій на енергетичний сектор Росії, перспективи змін в енергосекторі Європи та світу. Автор та співавтор кількох монографій, виданих як в Україні, так і за кордоном, в тому числі і в США.

Вимкнення світла в Україні взимку - прогнози

Багато експертів і представників галузі енергетики стверджують, що наступна зима для українців буде непростою. Експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна сказала, що основним чинником цього будуть російські обстріли, які не припиняться.

Напередодні вона також зазначила, що доволі важко прогнозувати щось заздалегідь, однак варто бути готовими до таких ситуацій, коли світло може бути лише по чотири години на добу.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомляв, що Україна має всі шанси пройти зимовий сезон у нормальному режимі, без багатогодинних відключень світла, якщо країна-агресор Росія не завдаватиме нових критичних ударів по енергосистемі.

Дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що країна-агресор Росія намагається вивести з ладу українську енергетичну інфраструктуру напередодні зими, щоб залишити її в темряві та холоді. Західним союзникам необхідно активізувати надання ППО для України.

Інші новини:

Новини заразКонтакти