Адвокат пояснив, чи можуть військовозобов'язаним вручати повістки прямо на кордоні

Чи можуть військовозобов'язаним вручати повістки прямо на кордоні: відповідь адвокат / колаж фото Генштаб ЗСУ та Depo

Адвокат Тарас Никифорчук детально та окремо роз'яснив повноваження прикордонників та поліції щодо затримання та доставки до ТЦК "ухильників".

Після лютневого продовження Верховною Радою воєнного стану і загальної мобілізації військовозобов'язаним чоловікам продовжують вручати повістки - іноді навіть просто на вулиці. Відповідно, сотні тисяч українців цікавить, чи можуть їм вручити повістку при перетині кордону, коли вони направляються на навчання, у відрядження або в інших справах. Відповідь на це питання дав адвокат Тарас Никифорчук.

"Отримати повістку можна де завгодно, але не на кордоні", — каже юрист.

Никифорчук каже, що єдиний випадок, коли прикордонники можуть "зайнятися" в плані порядку денного людиною, яка знаходиться на кордоні, — це коли він її незаконно перетнув.

"Співробітники прикордонної служби складають відповідні матеріали, складають протокол і передають його до суду. А суддя виносить постанову, згідно з якою людині "світить" штраф від 3,4 тисячі гривень, ніякої кримінальної відповідальності за це не може бути", — стверджує він.

Никифорчук також каже - якщо людина незаконно перетнула кордон, то прикордонники викликають поліцію, але самі правоохоронці нічого за законом зробити не можуть.

"Вони беруть людину, незаконно затримують і доставляють в ТЦК. А там вже з людиною починають працювати, щоб військовозобов'язаний погодився на медкомісію", — закінчив свою розповідь адвокат.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський 25 лютого підписав указ Про загальну військову мобілізацію на території України у зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням країни-агресора Російської Федерації. Призивають до лав Збройних сил України чоловіків від 18 до 60 років. В першу чергу тих, у кого є бойовий досвід.

Мобілізацію в Україні продовжили до 21 листопада. За документ, який вніс до Ради президент Зеленський, проголосували 288 нардепів.

8 листопада президент Володимир Зеленський вніс до Ради два проекти затвердження указу глави держави про продовження воєнного стану та мобілізацію в Україні на 90 днів. Пізніше воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили фактично до кінця зими.

7 лютого Верховна Рада підтримала укази президента Володимира Зеленського про продовження дії режиму воєнного стану і загальної військової мобілізації в Україні на 90 днів. На підтримку законопроекту про воєнний стан проголосувало 348 нардепів.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Новини заразКонтакти