Підвищення "мінімалки" і прожиткового мінімуму заморозять на час війни - Мінсоцполітики

25 липня 2022, 14:22
Як каже міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, в Україні планують збільшити кількість програм, які допоможуть вразливим верствам населення.
Пенсія, трудова
Підвищення "мінімалки" і прожиткового мінімуму заморозять на час війни - Мінсоцполітики / УНІАН / ua.depositphotos.com

В Україні на час війни з Росссією, цілком ймовірно, заморозять підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Про це заявила новий міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

"Я не впевнена, що наш бюджет сьогодні зможе потягнути зміну стандартів – таких, як мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, і я поясню чому. Тому що це не тільки збільшення стандарту, а й збільшення фіскального навантаження на роботодавців", – зазначила чиновниця.

Від показників мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму прямо залежать розміри соціальних виплат і пенсій. А замість підвищення соцстандартів як таких уряд зосередиться на держпрограмах з підтримки вразливих верств населення, каже Жолнович.

За її словами Мінсоцполітики, співпрацюватиме з міжнародними донорами. У підсумку планують збільшити кількість програм, які допоможуть вразливим верствам населення.

"Ми можемо просто збільшувати кількість різного роду програм для того, щоб в сукупності людина отримувала достатній набір всіх інструментів, які дозволять йому вижити. Хоча, звичайно, буде непросто. Треба буде балансувати", - сказала Жолнович.

читайте такожПФУ почав платити підвищені пенсії за липень: коли українці зможуть отримати гроші

Нагадаємо, раніше в Пенсійному фонді повідомили, що після досягнення пенсійного віку пенсія призначається в разі, навіть якщо людина була змушена виїхати з країни через активні бойові дії.

"Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була представлена на переведення в електронний вигляд трудова книжка). Якщо стажу в РЗЛ недостатньо, то пенсія буде призначена за заявою, яку можна подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. За призначенням пенсії за віком можна звертатися в будь — який час після виникнення права на пенсії", - пояснили чиновники.

Пізніше керівник Міністерства соцполітики Марина Лазебна заявила, що до кінця війни в Україні в автоматичному режимі продовжити виплату всіх допомог - як соціальних допомог, так і субсидій.

За словами чиновниці, на даний момент в Україні соціальну допомогу в різних розмірах отримують близько шести мільйонів чоловік. Ще близько 11 мільйонів чоловік, згідно з даними Пенсійного фонду, отримують пенсії.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти