Шольц заявив про "консенсус" з Україною: західна зброя не буде використана для ударів по РФ

Шольц розповів про домовленість із Зеленським щодо західної зброї / Фото president.gov.ua

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що союзники передають Україні бойові танки, щоб вона могла захищатися. Такий підхід запобігає ескалації війни.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що існує консенсус з президентом України Володимиром Зеленським з приводу використання зброї, наданої Україні Заходом. За його словами, це озброєння не буде використано для атак по території Російської Федерації. Про це Шольц заявив в інтерв'ю виданню Bild.

Також німецький чиновник прокоментував слова російського диктатора Володимира Путіна про те, що "німецькі танки знову" будуть представляти загрозу Росії.

"Його слова є частиною серії абсурдних історичних порівнянь, які він використовує для виправдання свого нападу на Україну. Але ця війна не може бути виправдана нічим. Росія веде нещадну війну проти України", - зазначив Шольц.

За словами канцлера, Німеччина разом з союзниками передає Україні бойові танки, щоб вона могла захищатися.

"Ми ретельно зважували кожну партію зброї, тісно погоджуючи її з нашими союзниками, передусім з Америкою. Такий спільний підхід запобігає ескалації війни", - сказав Шольц.

Танки Leopard для ЗСУ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц після довгих вагань 25 січня оголосив, що німецький уряд ухвалив позитивне рішення щодо танків Leopard 2 для України. Берлін і сам поставить Києву танки, і дозволить іншим країнам передати бойові машини українській державі.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус уточнив, що Україні передадуть танки Leopard 2 орієнтовно через 3 місяці. Німецька держава відправить Києву два батальйони танків. Перша партія включатиме 14 одиниць Leopard 2A6. Машини повинні підготувати в швидкому темпі для подальшої передачі Україні.

Польща готова відправити Україні 14 танків Leopard 2, а крім них ще 60 модернізованих танків, зокрема, РТ-91, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Як заявляв посол України у Франції Вадим Омельченко, західні країни в цілому пообіцяли надати Києву 321 важкий танк. Саме на таку кількість одиниць вже були офіційні підтвердження від низки країн.

2 січня стало відомо, що Канада відправила для ЗСУ перший німецький танк Leopard 2. Він вже вилетів в Україну.

Інші новини:

Автор: Анна Ярославська
Новини заразКонтакти