Росія стягує війська до кордонів України: експерт пояснив плани Кремля

Росія за допомогою військ біля кордонів України намагається створити противагу військовому потенціалу НАТО - експерт / УНІАН

РФ зосередила вже близько 90 тисяч військових на прикордонних з Україною територіях, вважає Олег Жданов.

Кількість військ Росії у прикордонних з Україною територіях наприкінці 2015 року налічувала 80-83 тисячі військовослужбовців. Сьогодні їх вже близько 90 тисяч. Причому чисельність збільшуватиметься. Росіяни діють за схожою схемою, коли СРСР створював групи своїх військ у Німеччині. Вони вважають, що така кількість військових підрозділів має збалансувати бойовий потенціал країн НАТО. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що наприкінці 2015 року йшли розмови про 80-83 тисячі російських військовослужбовців уздовж кордону з українською державою. Пізніше кількість збільшилася до 85 тисяч. Однак зараз, у зв'язку з появою нових військових підрозділів в окупованому Криму і в Західному військовому окрузі, слід казати про цифру в 90 тисяч військових.Читати такожВлучний удар ЗСУ та покарання ворога: військові показали фото збитого БПЛА бойовиків РФ на Донбасі

"Ми ще наприкінці 2015 року казали, що кількість військ вздовж усіх кордонів України налічувала тоді 80-83 тисячі військовослужбовців. Потім цифра збільшилася до 85. Сьогодні у зв'язку з формуванням нових військових частин, особливо у Криму і Західному військовому окрузі, це Смоленська і Воронезька область, ми вже оперуємо цифрою 90 тисяч військових. Як я і казав раніше, ця чисельність збільшуватиметься", - пояснив Жданов.

Також він додав, що Росія, за логікою Москви, намагається створити противагу військам Північноатлантичного альянсу.

"Росія хоче створити на європейському театрі військових дій щось на зразок групи радянських військ у Німеччині. Тобто така потужна військова машина, яка повинна збалансувати, як вони вважають, бойовий потенціал країн-членів НАТО", - підкреслив Олег Жданов.

Війська Росії біля кордонів України

Американські журналісти видання The Washington Post 30 жовтня опублікували матеріал, в якому йшлося про те, що на Заході зафіксували перекидання військ Росії до кордонів України. Передислокацію військових підрозділів встановили після завершення російсько-білоруських військових навчань.

У Міністерстві оборони України спростували відомості про концентрацію російських військ біля українських кордонів. Як уточнили у відомстві, пересування військових підрозділів пов'язане з плановими заходами противника, які пов'язані із завершенням навчань.

Журналісти Politico опублікували супутникові знімки, на яких можна побачити військову техніку РФ і персонал біля українських кордонів. Фотознімки були зроблені у Смоленській області, що межує з Білоруссю. Втім, американці вважають, що фотографії вказують на нарощування військ біля кордонів України.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков відмовився коментувати матеріали Politico і заявив, що передислокація військ на території РФ є внутрішньою справою росіян.

Главред рекомендує:

Автор: Андрій Ганчук
Новини заразКонтакти