Учені з'ясували, як отримати суперімунітет до різних штамів COVID-19

25 грудня 2021, 08:53
Кожний новий вплив інфекції після вакцинації служить посиленню імунної відповіді організму на подальший вплив навіть нових штамів патогена.
коронавірус
Люди, які були вакциновані, а потім перехворіли на коронавірус, мають суперімунітет / Фото Reuters

Учені Орегонського університету охорони здоров'я і науки (OHSU, США) оцінили імунітет хворих на COVID-19 після вакцинації. Виявилося, що вакциновані люди, які перехворіли на штам коронавірусу Дельта, після щеплення можуть мати свого роду "суперімунітет" проти різних штамів COVID-19. У них фіксували дуже високий рівень антитіл.

Доцент кафедри молекулярної мікробіології та імунології Медичної школи OHSU Фікаду Тафессе заявив, що антитіла в таких випадках були набагато ефективнішими, повідомляє портал Medical Xpress.

"Антитіла у цих людей були на 1000% ефективнішими, ніж антитіла, отримані через два тижні після другої дози вакцини Pfizer", – зазначив експерт.

відео дня

Дослідники припустили, що кожний новий вплив інфекції після вакцинації фактично служить посиленню імунної відповіді організму на подальший вплив навіть нових штамів патогена. У довгостроковій перспективі це означає, що пандемія буде слабшати.

Коли закінчиться пандемія COVID-19

Епідеміологи прогнозують, що пандемія коронавірусу може завершитися в деяких країнах у 2022 році. Зокрема, мова йде про США, Велику Британію, Португалію та Індію. Жителі цих країн матимуть певне поєднання високого рівня вакцинації та природного імунітету, а COVID може перейти у форму сезонної хвороби.

Експерти одного з найбільших банків світу JP Morgan також погоджуються, що новий 2022 рік ознаменує закінчення пандемії коронавірусу і повне відновлення світової економіки.

21 грудня у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що Новий рік 2022 може стати роком припинення пандемії коронавірусу. Надії покладаються на розробку вакцин другого і третього покоління, а також на подальший розвиток протимікробних препаратів та інших інновацій. Експерти ВООЗ припустили, що захворювання на COVID-19 стане відносно легким, йому можна буде легко запобігти і лікувати.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти