Польща передасть Україні власні винищувачі МіГ-29, але є важлива умова

24 жовтня 2024, 14:40оновлено 24 жовтня, 16:03
349
Варшава має 10-15 літаків МіГ-29, однак не поспішає передавати їх Україні через свою "незахищенісь".
Польща передасть Україні власні винищувачі МіГ-29, але є важлива умова
Польща зможе передати власні винищувачі МіГ-29 Україні / колаж: Главред, фото: polsatnews.pl, Вікіпедія

Коротко:

  • Польща має 10-15 літаків МіГ-29
  • Їх можуть передати Україні, якщо поляки отримають від союзників F-16 та F-35

Тимчасовий повірений Польщі в Україні Пйотр заявив, що Польща зможе передати власні винищувачі МіГ-29 Україні. Втім, лише тоді, коли отримає західні винищували від союзників для власних потреб.

Він повідомив в інтерв'ю "Укрінформ", що Варшава має 10-15 літаків МіГ-29. Ці винищувачі використовують як частину протиповітряної оборони. За словами Лукасевич, Польща не може передати ці літаки, бо буде почуватися незахищеною.

відео дня

"Наша країна наразі здійснює масштабну трансформацію військово-повітряних сил. Ми купуємо новинки в наших партнерів - літаки F-16 та F-35. Але процес ще триває, тому ми не можемо дозволити собі втратити навіть цей десяток МіГ-29", - висловився політик.

Винищувач МіГ-29

МіГ-29 (за кодифікацією НАТО: Fulcrum — "точка опори") — радянський та російський багатоцільовий винищувач четвертого покоління.
Був розроблений в 1970-х роках в Дослідному конструкторському бюро імені Мікояна, передає Вікіпедія.

МіГ-29 призначений для знищення керованими ракетами та вогнем з бортової гармати всіх типів повітряних цілей в простих і складних метеоумовах у вільному просторі та на фоні землі, зокрема в умовах перешкод, а також для ураження наземних цілей із застосуванням некерованих засобів ураження в умовах візуальної видимості.

Лукасевич закликав союзників допомогти Польщі "заповнити прогалини" та надіслати "кілька ескадрилій інших літаків, щоб дати час наростити власні спроможності", аби в подальшому передати МіГ для українських Збройних сил.

Як повідомлялося, перші французькі винищувачі Mirage 2000 будуть в Україні вже у першому кварталі 2025-го. Важливою особливістю цих винищувачів стане їхнє озброєння - літаки будуть оснащені крилатими ракетами Scalp та бомбами AASM.

Передача Україні F-16 - останні новини

Нагадаємо, що Україна отримала перші F-16 від Нідерландів. Міністр оборони країни Рубен Брекелманс офіційно оголосив, що перші голландські F-16 були доставлені в Україну. Решту літаків він обіцяє передати Україні в найближчі місяці.

Стало відомо, коли в Україні буде повна ескадилья F-16. У США вирішили переорієнтувати підготовку пілотів з України, що навчаються керуванню F-16 з досвідчених льотчиків на молодших курсантів. Це рішення аргументують тим, що в Україні недостатньо досвідчених пілотів, які знають англійську мову.

У США видали дивну причину, чому ЗСУ не можуть отримати далекобійні ракети для F-16. Посадовці США вирішили просувати ще одну формальну причину, чому ще немає "зеленого світла" на далекобійні ракети повітряного базування для України, тоді як оборонне відомство наполягає на передаванні цього озброєння Україні.

Польща передасть Україні власні винищувачі МіГ-29, але є важлива умова
Що відомо про винищувач F-16 / Інфографіка: Главред

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти