Чи зможе Київ "віджати" українські землі у РФ: експерт дав несподівану відповідь

Максим Розумний оцінив указ президента / Колаж: Главред, Фото: ua.depositphotos.com, УНІАН

Указ президента додав протистоянню з РФ новий вимір, вважає Максим Розумний.

Відомий політолог, доктор політичних наук, філософ Максим Розумний прокоментував указ президента Володимира Зеленського "Про історично населені українцями території Російської Федерації".

"Своєчасність цього указу можна оцінювати якраз у логіці війни: це додатковий інструмент ідеологічного та психологічного тиску на противника. І це точно зачепило противника, оскільки реакція Росії на це дуже гостра", - підкреслив він в інтерв'ю Главреду.

Експерт упевнений у тому, що в нинішній ситуації цей крок мав сенс, оскільки додав протистоянню з РФ новий вимір і більшу симетричність.

"Адже Росія постійно висуває свої претензії до нас, і Україна при цьому весь час перебувала в глухій обороні. А в указі Зеленського йдеться про утиски українських громад і людей українського етнічного походження та їхню асиміляцію на території Російської Федерації, що можна вважати певною симетричною відповіддю на російський тиск. У цьому сенсі логіка, безумовно, є", - каже він.

Водночас співрозмовник нагадав про те, що українство протягом щонайменше 20 років у Російській Федерації послідовно знищується.

"Знищуються будь-які українські інституції, будь-які культурні установи тощо. Зокрема, ми пам'ятаємо, як ще на початку 2000-х років знищувалася Бібліотека української літератури в Москві. А зараз, під час війни, навіть просто називатися українцем і просто говорити українською мовою в Росії небезпечно", - зазначив він.

Водночас аналітик не впевнений у тому, що положення указу Зеленського зможуть реалізувати практично.

"Ця політика найближчим часом не буде результативною в тому сенсі, в якому сформульована в указі. Як ми будемо захищати від асиміляції українську національну етнічну меншину в Росії, якщо ми не можемо захистити свою землю від російської армії? Ми намагаємося, намагаємося, але поки що це якісь непорівнянні величини", - додав Розумний.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Указ Зеленського про історичні землі українців у РФ

Як раніше повідомлялося, президент Володимир Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації". Глава держави переконаний, що необхідно здійснювати кроки не лише для зміцнення єдності України та українського народу, а й для соборності прав і свобод, відображення правди про українців та історію України.

Нагадаємо, раніше політолог розповів, чому в РФ вирвали жовч на указ Зеленського про землі українців. Факт, що доволі мирний указ Зеленського влада країни-агресора РФ трактує як територіальну претензію, на думку експерта, доволі красномовний.

Як повідомлялося раніше, політолог прокоментував реакцію Заходу на указ про "українські" землі в РФ. Західні держави, зокрема ліберальні демократії, зазвичай ставляться підозріло до будь-яких проявів етнічних питань, стверджує Максим Разумний.

Більше новин:

Новини заразКонтакти