Штрафи до 204 тисяч і в'язниця за відмову від проходження ЛКК: як Кабмін хоче посилити мобілізацію

Кабмін хоче серйозно посилити мобілізацію / Колаж: Главред, фото: УНІАН

У Міноборони кажуть, що потрібно вирішити завдання з удосконалення врахування вимог воєнного стану основ адміністративної та кримінальної відповідальності.

Разом із законопроектом про посилення процесів мобілізації український парламент найближчим часом має розглянути урядовий законопроект №10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення.

Цей законопроєкт є доповненням до великої законодавчої ініціативи про мобілізацію, яку в Раді обговорюватимуть уже цього тижня.

"Документ має на меті розв'язати завдання з удосконалення врахування вимог воєнного стану основ адміністративної та кримінальної відповідальності", - пише в пояснювальній записці міністр оборони Рустем Умеров.

Серед головних нововведень документа:

Однак 8 квітня на розгляді документа в правоохоронному комітеті українського парламенту переглянули всі його ключові норми, повідомляє портал "Фокус" із посиланням на нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського.

Наприклад:

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої в армію призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії віком від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Мобілізація в Україні - зміни до закону про мобілізацію

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підготував кінцевий текст законопроєкту про мобілізацію до розгляду в парламенті в другому читанні. Про це повідомив голова комітету Олександр Завітневич.

Крім того, з проєкту закону про мобілізацію було виключено положення про демобілізацію. За даними ЗМІ, ініціатором цього виключення був головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

На думку командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, система територіальних центрів комплектування в Україні потребує вдосконалення, і зараз тривають роботи з її поліпшення.

Інші матеріали:

Новини заразКонтакти