"Найбільш рукотворна катастрофа": Зеленський розповів подробиці вибуху на Каховській ГЕС

Зеленський про наслідки Каховської ГЕС / Колаж Главред, фото president.gov.ua, скріншот

Як зазначив президент, Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження.

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників саміту "Бухарестської дев'ятки" заявив, що росіяни підривом дамби Каховської ГЕС призвели до найбільшої рукотворної екологічної катастрофи в Європі за десятки років.

"На жаль, вже більше року Росія контролює і дамбу, і всю Каховську ГЕС. Підірвати її якось ззовні - обстрілами - фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами і підірвана ними", - повідомив він.

Як зазначив президент, Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження.

"Це найбільш рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років", - додав він.

Наслідки вибуху на Каховській ГЕС

Зеленський повідомив, що з ночі триває затоплення районів півдня нашої країни. Щонайменше, 100 тисяч людей жили в цих районах до російського вторгнення. Принаймні, десятки тисяч - досі там.

"80 міст і сіл під водою. І вже почалася евакуація. І це лише початкові наслідки. На жаль, трагедія значно ширша", - наголосив президент.

За словами Зеленського, Каховське водосховище було джерелом питної води для мільйонів людей. Тепер замість водопроводу - тільки підвезення води. "Уявіть: для міст, в яких живуть десятки і сотні тисяч людей", - зазначив він.

Каховське водосховище було джерелом води і для фермерства, для аграрного виробництва.

"Колосальні площі тепер без зрошення. І зараз навіть важко визначити, якими будуть наслідки для навколишнього середовища", - додав він.

Покарання агресора на підрив Каховської ГЕС

Президент заявив, що Україна закликала зібрати Радбез ООН "і дійдемо до всіх, хто здатний притягнути Росію до законної і справедливої відповідальності за цей терор".

"Більше ніякої слабкості в Європі по відношенню до зла агресії! Більше ніякої невизначеності щодо перспектив безпеки в Європі! Кожен наш крок, кожне наше рішення, кожен наш саміт повинні посилювати всіх нас у захисті від російського терору. І безперечно, це має забезпечити Вільнюський саміт НАТО", - заявив Зеленський.

Володимир Зеленський про наслідки Каховської ГЕС / скріншот

Росія підірвала Каховську ГЕС

6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація. Зараз уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. На правому березі Дніпра почалася евакуація.

У Мережу потрапили кадри підриву окупантами Каховської ГЕС. На Каховській ГЕС зруйновано 11 з 28 прольотів, в зону підтоплення можуть потрапити 80 населених пунктів.

В ОДА повідомили, що пік затоплення очікується до полудня. Пік затоплення регіону через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС очікується приблизно до полудня (12:00 за київським часом).

Дивіться відео про те, як окупанти повністю знищили Каховську ГЕС:

Читайте також:

Новини заразКонтакти