Розгром ПВК "Вагнер" у Малі: у ГУР натякнули на нові удари по найманцях РФ

Андрій Юсов прокоментував розгром ПВК "Вагнер" в Африці / Колаж: Главред, Фото: УНІАН, Комерсант

Африканські повстанці отримали інформацію для проведення успішної операції проти найманців РФ, підкреслив Андрій Юсов.

Спікер Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував знищення великої групи російських найманців ПВК "Вагнер" у Малі.

Як підкреслив він в ефірі інформаційного телемарафону, незабаром можливі нові успішні дії проти російських військових злочинців в Африці.

Представник ГУР пояснив, що "повстанці отримали необхідну інформацію і не тільки інформацію, яка дала змогу провести успішну військову операцію проти російських військових злочинців".

"Про деталі ми, безумовно, не говоритимемо, далі буде", - сказав він.

Водночас співрозмовник уточнив, що "вагнерівці" розгорнули активну діяльність на африканському напрямі й не тільки.

"Своїми найманцями намагалися вирішувати геополітичні, економічні питання, змінювати або підтримувати ті чи інші уряди. І ось сьогодні весь світ бачить, що власне це вже не той потенціал і можливості Росії далеко не ті. А це означає, що нові замовлені і розрахунки на них як на точковий інструмент вирішення проблем у регіоні буде менше", - додав Юсов.

Хто такий Андрій Юсов

Андрій Юсов – український громадський активіст та політичний діяч, аналітик, директор Школи відповідальної політики, організатор низки виборчих кампаній, пише Вікіпедія.

Розгром ПВК "Вагнера" в Малі

Нагадаємо, у Малі повстанці перебили загін російської військової приватної кампанії "Вагнер", який намагався захопити місто Тінзауатен. Більшість "вагнерівців" було вбито, а частина потрапила в полон. Серед ліквідованих - "вагнерівець" із позивним "Лотос", який очолив ПВК після смерті її фінансиста Євгена Пригожина і колишнього ватажка Дмитра Уткіна та захоплював українські міста Бахмут і Соледар.

Дані про втрати російського збройного угруповання в Малі розповіли російські провоєнні блогери. У мережу також потрапили фото і відео з розгрому колони урядових сил і "вагнерівців" у Республіці Малі біля кордону з Алжиром.

Пізніше з'явилася інформація про те, що пстанці в Малі запропонували передати Україні "вагнерівців", яких вони захопили в полон у Малі.

"Ми захопили значну кількість найманців і хочемо передати вам цих полонених на знак підтримки та солідарності", - написали повстанці в соцмережах.

Що відомо про ПВК "Вагнер"

Нагадаємо, 23 серпня 2023 року в Росії впав літак із Пригожиним - керівником бойовиків ПВК "Вагнер". Усі, хто перебував на борту, загинули. У РФ сказали, що в літаку перебував сам Пригожин і його соратники, серед яких - Дмитро Уткін.

Пізніше в ISW розкрили деталі відродження ПВК "Вагнера" і зазначили, що ПВК може знову стати серйозною загрозою для ЗСУ.

Нагадаємо, політолог, радник керівника УДА з інформаційних питань Вадим Денисенко розповів про причини створення та посилення керівництвом Кремля приватних військових кампаній.

ПВК Вагнера

Група Вагнера - неофіційне збройне формування, яке пов'язують з російським олігархом і за сумісництвом "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

У ЗМІ формування часто називають російською приватною військовою компанією ПВК Вагнера або ПВК Вагнер.
На думку експертів, група Вагнера насправді є замаскованим підрозділом в структурі Міноборони РФ і підпорядковується російському уряду.

У червні 2017 року ПВК Вагнера була включена в санкційний список США.

Читайте також:

Новини заразКонтакти