"Ефект салямі": Самусь розповів, як Путін може спробувати розвалити НАТО

Михайло Самусь розповів, як Путін може спробувати розвалити НАТО / Колаж: Главред, фото: УНІАН, скріншот

Розвал НАТО дуже важливий для Путіна з точки зору війни проти України. Тоді все залежатиме від ЗСУ.

Російський диктатор Володимир Путін буде вести із Заходом гібридну війну, щоб розхитати ситуацію та домогтися того, щоб НАТО розвалилося. Таку думку в інтерв'ю Главреду озвучив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.

"У цьому і суть російської політики – вони розуміють, що з НАТО можна спокійно грати у гібридну війну. Тобто коли ми говоримо про неявні атаки, то не регулярні сили, якісь незрозумілі люди починають заходити на територію Польщі й починають якісь силові акції з прикордонниками (...) Я впевнений, що росіяни саме з цим гратимуться, тобто з внутрішніми настроями в Європі -л іворадикальними, праворадикальними - розхитуватимуть ситуацію», – вважає Самусь.

Він додав, що в Польщі скоро вибори, і цікаво, як росіяни використовують цей порядок денний з точки зору реалізації свого завдання.

"А завдання тут, звичайно, не Польща й не Литва, а руйнування НАТО. Тобто чого можна досягти, коли наприклад, росіяни здійснюють якусь гібридну атаку в Сувалкському коридорі, НАТО не реагує, а поляки кажуть, що ви нас зраджуєте. На боці поляків може виступити кілька країн НАТО (Україна-то виступить, це зрозуміло) ( ... ) І що тоді відбувається? НАТО починає тріщати, тобто його єдність ламається», - зазначив Самусь.

За словами експерта, росіяни можуть використовувати «ефект салямі», коли беруть по маленькому шматочку і хитають ситуацію.

"При цьому ці шматочки можуть бути не лише в цьому районі – ще залишаються, наприклад, Молдова, яку можна покачати, країни Балтії. Потім - струс в Африці, далі ще якась ситуація. І якраз мультиплікація цих конфліктів, криз, коли слабке НАТО не зможе взагалі зорієнтуватися, призводить до того, що організація розсиплеться», - вважає Самусь.

Розвал НАТО дуже важливий для Путіна з точки зору війни проти України.

"Тому що якщо НАТО починає розсипатися, тоді вже акцент буде знову на Україні. Тут все залежить від ЗСУ - якщо вони мають успіх на полі бою, то тут хоч заграйся в гібридній війні, але отримаєш по обличчю і вийдеш з території України. Бо якщо Україна вижене окупантів з нашої території, далі Україна допоможе нашим натовським союзникам у будь-якому регіоні - і в Польщі, і в Сувалкському коридорі, і в Молдові. І Чорне море саме ми зачистимо, а не американські збройні сили», - резюмував він.

Хто такий Михайло Самусь

Михайло Самусь - військовий експерт, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань. (ЦДАКР).

У період з 2009 по 2015 рік очолював Європейський офіс ЦДАКР і Defense Express в місті Прага, Чехія. Керував військово-політичними проектами аналітичного центру ЦДАКР. Був головним редактором Вісника експортного контролю, журналістом Defense Express.

Виступи та публікації Михайла Самуся регулярно публікуються у відомих українських та зарубіжних виданнях.

Дивіться повне інтерв'ю Михайла Самуся Главреду:

Як повідомляв Главред, якщо Дональд Трамп переможе на виборах США, то Вашингтон, найімовірніше, вийде з НАТО. Про це заявив Джон Болтон - посол Штатів в ООН в 2005-2006 роках. Також він був радником Трампа з національної безпеки з квітня 2018 по вересень 2019 року.

Вступ України до НАТО

На саміті у Вільнюсі 11-12 липня країни НАТО ухвалили рішення, яке передбачає можливість для України вступити до Альянсу без плану дії щодо членства.

Втім, Києву так і не надійшла пропозиція інтегруватися в Північноатлантичний альянс. За словами генерального секретаря Організації Єнса Столтенберга, Україна вступить до НАТО, якщо Київ виконає низку умов.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна вступить до НАТО, коли завершиться війна з агресором Росією.

Інші новини:

Новини заразКонтакти