Рівень ймовірності вас шокує: штучний інтелект навчився пророкувати смерть людини

22 грудня 2023, 23:25
932
А ви б ризикнули дізнатися дату своєї смерті, або ж утрималися б?
Рівень ймовірності вас шокує: штучний інтелект навчився пророкувати смерть людини
Штучний інтелект передбачає смерть / Колаж Главред, фото згенероване за допомогою Chat GPT

Для страху перед штучним інтелектом безліч причин, і не дарма - вчені виявили, що з його допомогою можна передбачити, коли ви помрете. Як і поява будь-якої нової технології, штучний інтелект (ШІ) викликав цілий ряд побоювань, пише Unilad.

І хоча не всі хочуть точно знати, скільки їм залишилося жити, нещодавно розроблений калькулятор смерті AI, відомий як "life2vec", здається, здатний передбачити, коли людина помре з дивовижною точністю.

Як штучний інтелект пророкує смерть

"Ви будете раді дізнатися, що ми не зайшли так далеко в фантастику, щоб комп'ютерна програма могла просто подивитися на вас і назвала дату смерті, але все одно це трохи насторожує. Ми використовуємо технологію ChatGPT (так звані трансформаційні моделі) для аналізу людських життів, уявляючи кожну людину у вигляді послідовності подій, що відбуваються в його житті", - розповіла газеті New York Post Суне Леман, провідний автор дослідження.

відео дня

По суті, маючи достатньо інформації, ШІ може визначити, чи є у вас шанси померти рано чи ні. Суне Леман, професор мережевих і складних систем з технічного університету Данії, пояснив, як працює розроблений ними алгоритм.

Він враховує такі типові речі, як дохід, професія, місце проживання та історія хвороби, щоб визначити тривалість життя з 78-відсотковою точністю.

Таким чином, маючи достатньо інформації, модель може визначити, який у вас характер, а також коли ви, швидше за все, помрете.

Як впроваджували алгоритм

Група Лемана використовувала алгоритм і передбачала тривалість життя 6 мільйонів датчан різної статі та віку, щоб з'ясувати, хто з суб'єктів, швидше за все, проживе щонайменше чотири роки після 1 січня 2016 року. Алгоритм передбачив тривалість життя з 78-відсотковою точністю.

Використовуючи публічну інформацію про своїх підопічних і присвоюючи кожному фрагменту даних певні "цифрові маркери", life2vec правильно передбачив, хто помре до 2020 року, більш ніж в трьох чвертях випадків.

Завдяки величезному обсягу зібраних даних, це дозволило йому побудувати уявлення на рівні послідовності індивідуальних життєвих траєкторій людини.

"Ми можемо спостерігати, як індивідуальні життя розвиваються в просторі різноманітних подій (інформація про серцевий напад змішується з інформацією про підвищення зарплати або про переїзд з міста в сільську місцевість)", - пишуть у звіті дослідження.

Леман також підкреслив, що нікому з учасників не повідомляли результатів їхніх прогнозів, назвавши це дуже безвідповідальним вчинком.

Це, звичайно, моторошно, але не так страшно, якщо врахувати, що, маючи достатньо інформації та часу, ви, мабуть, могли б зробити те саме - хоча, звичайно, це було б приводом для нездорових розмов.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти