Ультиматум Росії Заходу і загроза нападу на Україну: експерт назвав план дій для Києва

28 грудня 2021, 07:28
ЗСУ в змозі вирішити питання захисту територіальної цілісності і суверенітету України, вважає Олег Старіков.
війська РФ
Росія посилюватиме військову присутність біля кордонів України, якщо Москва і Захід не домовляться щодо питання безпеки - експерт / Reuters

Потенційна загроза проведення військової операції Росії проти України існує. Маневри російських військ свідчать про те, що якщо Захід не піде на поступки Москві з питань безпеки, росіяни посилюватимуть тиск. Українська армія здатна протистояти викликам, і у цій ситуації уряду слід написати всі плани і підготувати стратегічні резерви. Про це заявив військовий експерт Олег Стариков.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Росія проводить політику силового переконання і зосередила свої війська біля кордонів української держави. Йдуть військові маневри, в рамках яких перекидаються підрозділи. При цьому Москва показує Заходу, що якщо не будуть вирішені питання, пов'язані з російською безпекою, тиск посилиться.

читайте такожНАТО стягне війська до кордонів РФ, якщо Москва нападе на Україну: у Байдена попередили про удар"Війни просто так не починаються. Дійсно, Російська Федерація проводить таку стратегію залякування і силового переконання, тобто наситила кордони України своїми військами, які там і залишаться. У них зимовий період навчання. У планах - вони перекидають війська туди-сюди... У них тренування такі. Вони таким способом показують, що якщо не буде прийнято рішення, яке сказав Путін, - пов'язане із забезпеченням їх безпеки, то і надалі цю (військову присутність, - ред.) збільшуватимуть", - зазначив Старіков.

За його словами, Збройні сили України здатні вирішувати питання захисту територіальної цілісності та суверенітету держави. Влада у такій ситуації повинна розробляти плани і готувати стратегічні резерви.

"У Кабінеті міністрів повинні написати всі плани, які є. Міністри, які повинні бути професійними... кожен повинен відпрацьовувати. Також повинні бути відповідні стратегічні резерви", - підкреслив Олег Старіков.

Дивіться відео ТСН - ЗМІ опублікували можливий план військової операції Росії проти України

Війська РФ біля кордонів України

Восени журналісти американських видань The Washington Post і Politico опублікували матеріали про стягування Росією військ до кордонів України. У якості підтвердження своїх аргументів вони оприлюднили супутникові знімки.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про те, що РФ може розмістити біля українських кордонів близько 175 тисяч військ. Однак у Києві готові до подібного розвитку подій.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Росії знадобиться мінімум 500-600 тисяч військових для проведення військової операції проти України. Наразі такої кількості військ біля українських кордонів немає.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков назвав маневри військ РФ біля кордонів України планом дій, спрямованим на, мовляв, протидію загрозам Заходу. Росія побоюється НАТО біля своїх кордонів і у зв'язку з цим вимагала проведення перемовин Путіна з президентом США Байденом.

Перемовини Байдена та Путіна відбулися 7 грудня. У Білому домі заявили, що Байден засудив стягування військ РФ до кордонів України і підтримав Київ. При цьому він не гарантував Москві невступ Києва до НАТО.

Президент Володимир Зеленський відкинув гіпотетичну ідею відмови України від шляху до НАТО в обмін на відведення військ від українських кордонів. За його словами, у Києві не довіряють будь-яким обіцянкам і гарантіям Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти