Росія "відповіла" на запит України в рамках Віденського документа - ЗМІ

14 лютого 2022, 14:47
У Москві стверджують, що ніяка "незвичайна військова діяльність" не ведеться.
Росія 'відповіла' на запит України в рамках Віденського документа - ЗМІ
У Росії заявили, що війни немає / Коллаж Maxar Technologies, Reuters

Росія відповіла на запит України в рамках Віденського документа "зливом" в ЗМІ і заявила, що не веде на своїй території військову діяльність, яка може загрожувати безпеці нашої країни.

Як повідомляє російська служба Радіо Свобода з посиланням на відповідь Москви на офіційний запит України в рамках Віденського документа, відповідь Росії на український запит була. І він був негативний. Також там посилаються на наявний у розпорядженні документ.

Тим часом, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні повідомив, що Київ відповідь не отримував відповіді, і готовий ініціювати термінове засідання країн-членів ОБСЄ для обговорення військової активності РФ поблизу українських кордонів і в окупованому Криму.

"Росія стверджує, що не веде ніякої "незвичайної військової діяльності" на своїй території і, навпаки, звинувачує Україну в підготовці силової операції на Донбасі", - сказано в матеріалі.

Крім цього, наголошується, що відмова відповідати на офіційний запит України в документі пояснюється змістом провокаційної заяви з приводу Криму. Також у Москві вважають, що положення Віденського документа до неї непридатні, оскільки РФ "не веде на своїй території незвичайної військової діяльності", а"в Луганській і Донецькій областях нібито зосереджені понад 120 тисяч українських військових, готових до ведення бойових дій".

Ще запит України в РФ назвали відволіканням уваги "від підготовки силового вирішення" внутрішньоукраїнського конфлікту " (так в Росії називають агресію проти України з окупацією частини територій – ред.)".

Вимога України до Росії в рамках Віденського документа

Нагадаємо, глава МЗС України Дмитро Кулеба 11 лютого зробив заяву, згідно з якою Київ в рамках розділу III Віденського документа направив Москві запит з вимогою пояснити обставини військової діяльності біля українських кордонів. РФ повинна була надати відповідь протягом 48 годин.

Росіянам слід було надати Україні конкретні дані районів проведення заходів, пов'язаних з військової діяльності, назвати дату завершення маневрів, а також їх цілі. Крім того, Москва повинна була вказати відомості про найменування, підпорядкованість, кількість військових підрозділів, типів озброєнь і військової техніки.

Кулеба говорив, що якщо Росія не відповість на запит України, або надасть неповні відомості, Київ виступить з ініціативою скликання "надзвичайної зустрічі" країн, які підписали Віденський документ. І вже на цій зустрічі очікуються детальні пояснення від Москви.

13 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив про те, що РФ за 48 годин не надала Україні жодних пояснень. Тому Київ скликає зустріч з Росією і всіма країнами-підписантами Віденського документа, на якій росіяни повинні пояснити свою військову діяльність біля кордонів України і в окупованому Криму.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти