Битва з РФ, ПВК Вагнера, "війна" з Ахметовим і конфлікт з Бутусовим: головне з марафону Зеленського

26 листопада 2021, 18:08оновлено 27 листопада 2021, 08:20
Президент Зеленський більше 5 годин відповідав на низку жорстких питань, місцями дискусія переходила в словесну перепалку на межі конфлікту.
Володимир Зеленський
Зеленський провів пресмарафон у зв'язку з екватором своєї президентської каденції / Скріншот YouTube

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 26 листопада, провів пресмарафон у зв'язку з екватором його президентської каденції. Глава держави перебуває на своїй посаді вже 2,5 року. Гарант опонував питанням 30 журналістів українських та зарубіжних видань.

Зеленський відповів на найважливіші питання, які цікавлять суспільство. Йшлося про можливе військове вторгнення РФ в Україну, закон про деолігархізацію, чутки про воєнний стан, спецоперацію із затримання бойовиків ПВК Вагнер, підготовку державного перевороту, конфлікт з медіагрупою Україна і олігархом Рінатом Ахметовим, другий президентський термін, відносини з Росією і навіть втечу з країни. Часом була серйозна дискусія на межі конфлікту.

Главред зібрав для вас головні відповіді президента на найбільш резонансні питання.

Боротьба з олігархами

Президент Зеленський заявив, що в Україні почалася велика війна з олігархами. Банкова ставить перед собою завдання зниження впливу великого бізнесу на політичний процес і засоби масової інформації.

"Ви бачите, що були обіцянки. Деякі з них ми виконали, що стосується деолігархізації - ми на початку великого процесу і великої війни... ми її (деолігархізацію, - ред.) тільки почали. Тут немає нічого особистого - я до великого бізнесу ставлюся з повагою з питання робочих місць. Однак важливо, щоб великий бізнес не був олігархатом і впливав на медіа і впливав на політиків. Це дуже важливо, мені здається", - сказав глава держави.

Також він додав, що є і "червоні лінії" для великого бізнесу.

"У тебе великі гроші - ти впливаєш на вибір людей. Ти не маєш права проводити платні страйки, підбурювати населення. Ти не маєш права купувати депутатів", - додав Зеленський.

Військове вторгнення Росії

На думку Зеленського, ймовірність повномасштабного військового зіткнення Росії і України є завжди, проте ЗМІ перебільшують інформацію. Українська армія готова до відбиття російської атаки.

"Вважаю, що така ймовірність (широкомасштабного відновлення бойових дій) існує щодня, але вважаю, що на великих медіа-майданчиках наразій йде залякування, що буде війна. Ми повинні бути готові, але найголовніше - у нас виклики не тільки з боку РФ, але й великі виклики внутрішні", - вважає Зеленський.

На його думку, не можна сказати, що наразі ситуація гірша, ніж було навесні цього року, коли Росія стягнула війська до кордонів української держави.

"Я вважаю, що ситуація точно не гірша, ніж вона була навесні (поточного року). Я вважаю, що кількість військових там зараз менша. Я вважаю, що їх більше, ніж у момент припинення вогню, про який ми домовлялися (влітку 2020 року) це ми бачимо, їх більше, ми бачимо дуже часто ротацію, тобто це саме для того, щоб показувати нам, показувати інформаційно для супутника та інших розвідданих, що йде накопичення. Ми бачимо також іноді збільшення техніки - техніку привезли, а потім відійшли, щоб бачили, що накопичення техніки йде також", - вважає Зеленський.

Плани щодо державного перевороту в Україні

Гарант розповів про те, що 1-2 грудня на території України планувався державний переворот. За його словами, у розпорядженні силових структур є запис між деякими людьми з України і Росії з приводу можливої участі в таких процесах олігарха Ріната Ахметова. На думку Зеленського, Ахметова втягує у війну проти української держави його оточення. Голосу Ахметова на аудіоплівках немає.

"Можу сказати відразу, що у нас є не тільки агентурна інформація, у нас є навіть звукова інформація, де представники з України, скажімо, з представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні, що буде залучено мільярд доларів і т.д. Я вважаю, що це підстава бізнесмена Ріната Ахметова. Я вважаю, що це операція. Його втягують у війну проти держави Україна", - вважає Зеленський.

Воєнний стан в грудні

Український гарант Володимир Зеленський стверджує, що інформація про нібито впровадження в країні воєнного стану в грудні не відповідає дійсності. Влада не має наміру йти на такий крок.

"Воєнний стан буде впроваджено, він сказав (політик Олег Ляшко, - ред.). Для чого? Він розуміє, що відбувається з людьми, з ринками? Люди бояться, інвестори починають йти після фрази воєнний стан. Це я і кажу - війна не зі мною", - додав він.

"Війна" медіа Ахметова з Зеленським

У контексті ситуації конфлікту влади з медіахолдингом Ріната Ахметова, президент вступив у словесну перепалку з журналістом Савіком Шустером. За його словами, через роботу у тому числі і Шустера відбувається дестабілізація ситуації в країні.

"Завдяки засобам масової інформації. Тому що інформація доноситься нашим людям завдяки ЗМІ", - сказав Зеленський.

У відповідь прозвучало здивування Шустера.

"Я вважаю, що ви зараз просто змагаєтеся в якомусь незрозумілому мені - я – то відкритий – в риториці якійсь – я не розумію, навіщо. У вас є ваша програма - ви там у форматі мономонолога розповідаєте, хто ми, що ми і що відбувається в Україні. Мені здається, цього достатньо. А тут я готовий відповісти на будь-які ваші запитання", - зауважив Зеленський.

Також Зеленський назвав його "багатим журналістом" і звинуватив у служінні олігархам.

Про відсутність планів щодо втечі з України

Президент Зеленський сказав, що він не збирається тікати з України або ж брати участі в революціях. У разі кризи політик має намір продовжувати свою роботу.

"Хочу сказати, що я не Янукович, бігти нікуди не буду. І не Порошенко на загибелі Небесної Сотні, на бульдозер вилазити не буду... буду в ці дні чекати на всіх, хто збирається. Буду працювати на Банковій", - додав гарант.

Вагнергейт

Глава держави Володимир Зеленський підтвердив, що спецоперація із затримання бойовиків ПВК Вагнера дійсно була, проте цю історію повністю спотворили, а йому "соромно" за українську розвідку. За словами президента, ця операція – особиста ініціатива колишнього начальника ГУР Міноборони Василя Бурби.

"В цілому я вважаю, що це була операція під назвою "Бурба". Коли я прийшов (до влади) пана Бурбу я хотів звільнити. Він керував транспортом, коли розганяли Майдан, коли він ще був на службі в СБУ. Але Петро Олексійович вирішив його зберегти. Але він не розвідник, він СБУ-шник. Він бізнесмен. Але це ж розвідка, це не Бессарабка. Всім відомо, що він займався таким бізнесом — він отримував ту чи іншу інформацію і на цьому заробляв. І я про це знав. Так, це можуть бути чутки, а може й ні", - вважає гарант.

Крім того, Зеленський назвав Бурбу "аферистом", "авантюристом" і "дрібною людиною".

Глава держави сказав, що йому набридла історія з вагнерівцями, а Україна не проводила цю операцію – державу в неї втягнули.

"Ми не проводили цю операцію, нас в неї втягнули. Що міг наказувати Єрмак щодо спецоперації? У нього немає повноважень! Мені просто набридла ця історія..." я вже вам не кажу, як росіяни відреагували на це, як вони раділи, що "приділили" нас. Мені соромно за цей епізод у житті розвідки", - зазначив президент.

Захід закликає Україну до діалогу з Росією

Глава держави анонсував телефонний дзвінок керівника Офісу президента Андрія Єрмака голові адміністрації президента РФ. На Заході хочуть, щоб Київ спілкувався з Москвою. Україна готова до діалогу.

"Я щодня розмовляю з різними лідерами, вчора були Шарль Мішель, Ангела Меркель. І вони дуже хочуть, щоб ми почали спілкуватися разом з ними з Російською Федерацією. Обов'язково буде дзвінок. Вони хочуть контактів нашої адміністрації з адміністрацією Росії. Я думаю, що найближчим часом Єрмак з ними контактуватиме. Ми абсолютно не проти", - додав Зеленський.

Другий президентський термін

Президент Зеленський наразі не готовий сказати, чи піде він на вибори глави держави у 2024 році. Ситуація залежатиме від реалізації його політичного курсу та рівня підтримки з боку українців. Рішення він прийме, порадившись з сім'єю.

"Я точно не вирішую це питання, вирішуватиме суспільство. Я не прийняв такого рішення. Це рішення не буде пов'язане з форматом майбутньої коаліції. Це пов'язано буде з особистістю, моєю особистістю як президента України", - додав Зеленський.

Провина Турчинова і Порошенка в ситуації Криму з Донбасом

Глава держави Володимир Зеленський вважає, що Олександр Турчинов, який був виконуючим обов'язки президента в розпал подій початку війни з Росією, і п'ятий президент Петро Порошенко, винні в тому, що Україна втратила Крим і Донбас.

Причому, на думку Зеленського, такої ж думки дотримується більшість українців.

"Турчинов розглядається - я його не звинувачую – як один з тих людей, які втратили Крим, а пан Порошенко – один з таких людей, які втратили Донбас – ось і все. Це моя думка. Думка", - запевняє Зеленський.

Словесна перепалка з Бутусовим

Найбільш гострим моментом марафону стала словесна перепалка президента з журналістом Юрієм Бутусовим. Зеленський сказав, що Бутусов свого часу надавав консультації з питань Міністерства оборони, проте не отримав посади і "образився".

При цьому Зеленський відзначив, що Бутусов злив інформацію про спецоперацію з ПВК Вагнер, яку міг отримати від колишнього начальника ГУР Бурби, і опублікував удар ЗСУ по бойовикам на Донбасі з безпілотників Bayraktar. Після публікації контратаки України, за словами Зеленського, російсько-терористичні війська посилили обстріли, що призвело до втрат на фронті.

"Пане Бутусов, ви мені кажете про відповідальність за життя і смерть людей. За останній тиждень щодня 2-3 міжнародних розмови, включаючи керівництво ЄС, США, Британії, я проводжу через вас. Ви перша людина, яка показала інформацію про відповідь нашого українського дрона проти незаконних формувань окупованого Донбасу... Що стосується дронів. Я вам скажу на вашій совісті загибелі людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами", - заявив Зеленський.

Бутусов у відповідь звинуватив Зеленського у брехні і відході від відповідей.

"Вам про ваш сором нічого сказати, про вашу відповідальність. Дуже соромно, пане президенте", - підкреслив Юрій Бутусов.

План України щодо Донбасу

У Зеленського запитали, чи є у Києва альтернативний план щодо Донбасу або інші варіанти, крім неефективного Мінського процесу. Він відповів, що ситуація ускладнилася через коронавірус, кризу в енергетиці і ситуації у Білорусі.

"Все не так просто, але загальмувалося все...Ми сьогодні ще не готові ризикувати нічим, це все б'є по нашій економіці", - вважає президент.

Глава держави зазначив, що у 2019 році він казав про намір шукати альтернативи чинним домовленостям щодо Донбасу. До цього інших варіантів, крім "Нормандії" і "Мінська", не було. Наразі є надія, що після перемовин з американцями ситуація зміниться.

"Нормандський формат і "Мінськ" були єдиним, що у нас є. Я казав, що ми підемо паралельним шляхом. Ми заздалегідь його почали, він зараз йде. Чи буде результат у дипломатичного шляху із залученням Сполучених Штатів, я вважаю, що ми побачимо", - припустив президент.

Однак коли будуть результати невідомо. Політик зазначив, що Мінські угоди не працюють на повну потужність, але все ж запобігають великому військовому конфлікту.

"Щодо "Мінську". Він не працює, але це єдине, що працювало і навіть режим припинення вогню, і навіть після ескалації... подивіться, з початку режиму припинення вогню... мені шкода всіх цих 66 осіб (загиблих військових), але це не тисячі. Я знаю, що це поганий результат, але з двох зол...", - підкреслив гарант.

Україна не має наміру нападати на Росію

Зеленський агресивної риторики Росії щодо України звернувся до російськомовних і заявив, що Київ не має наміру воювати з Москвою. Всі звинувачення з російської сторони неспроможні.

"Я російською хочу їм сказати, що Україна не нападала ніколи на Росію. Це дуже важливо чути. Так у нас в голові такого немає, у людей", - заявив Зеленський.

За його словами, росіяни повинні звернути особливу увагу на негативну риторику про нібито "атаки України на Росію".

"Я хочу сказати, що коли вони кажуть: ескалація біля кордонів з Росією, - це погана історія, погана риторика. Тому що це не кордон, а контактна лінія між Україною та окупованою Україною. Хочу звернути увагу на цю риторику, дуже небезпечну, і росіяни нехай звернуть увагу. Це не Росія - контактна лінія, це тимчасово окупована Україна (ОРДЛО)", - зазначив Зеленський.

Північний потік-2 і новий уряд Німеччини

Президент Зеленський сподівається, що після приходу до влади нового уряду Німеччини максимально посилиться тиск на Москву, дотримуватимуться гарантії щодо транзиту газу, а також зміцнюватиметься енергетичне та економічне співробітництво.

"Я хотів би, що Північний потік-2 був не просто зброєю для РФ і не просто бізнесом для європейських країн, а щоб ми були захищені", - говорить президент.

Також глава держави додав, що 25 листопада він поговорив з Ангелою Меркель, яка підтвердила підтримку України з боку нового уряду ФРН.

Вибори в Україні в онлайні

Влада не опрацьовує варіант, за якого Верховна Рада обиратиме президента України. Однак в майбутньому вибори можуть проводитися в онлайн-форматі. Причому не факт, що за допомогою програми Дія.

"Депутати не обиратимуть президента України. Ми це не плануємо, а як далі - не можу це сказати. Ми обіцяли, що буде паралельно онлайн-голосування, це не скасовує звичайне голосування. Чи буде це через "Дію"? Зовсім не факт. Щодо онлайн-виборів питання опрацьовується", - сказав президент.

Зеленський про РНБО

Відповідаючи на питання про резонансні рішення Ради з національної безпеки і оборони України президент сказав, що відомство перетворилося зі "збитого льотчика" перетворилося на ефективний інструмент.

Крім того, Зеленський засумнівався, що всі, хто потрапляють до санкційнійемх списків, є "людьми".

"Є представники людей, не всі представники людей є людьми. Є особини. Я так вважаю. Я не про всіх кажу. Так, це моя особиста думка. Тому що, якщо я не правий, то не існувало б правоохоронних органів, а всі люди жили б у світі", - сказав президент.

За його словами, на РНБО узгоджуються і багато інших закритих рішень, які є невідомими для суспульства і спрямовані на безпеку. Такі документи не можуть бути оприлюднені через специфіку законодавства.

"Про засідання РНБО. Є дві речі: закриті рішення, їх дуже багато приймається і ви про них навіть не знаєте, тому що вони спрямовані на безпеку нашої держави... Ці важливі документи ви не зможете побачити. Або побачите тоді, як пройде час і їх можна буде відкривати. А інші рішення РНБО, які не проходять в таємному форматі, наше суспільство бачить", - підкреслив президент.

Марафон розпочався о 12:00. Спочатку планувалося, що він йтиме 3 години, проте Захід затягнувся і тривав майже 5,5 годин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти