Своїм візитом до Києва Байден дав чіткий сигнал Росії та Китаю - дипломат

Володимир Зеленський та Джо Байден у Києві 20 лютого 2023 / Фото ОП

Приїзд Джо Байдена в критичні місяці війни є колосальною політичною, дипломатичною та моральною підтримкою України.

Візит глави Білого дому Джо Байдена до Києва напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ свідчить про те, що Україна отримає все необхідне для того, щоб здобути перемогу. Таку думку в інтерв'ю Главреду озвучив дипломат, керівник Центру досліджень Росії, ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

За його словами, у візиті президента США є певний символізм.

"Приїзд лідера демократичного світу в критичні місяці війни є колосальною політичною, дипломатичною та моральною підтримкою України. Приїзд Байдена означає, що ми не одні, що з нами найбільша демократична країна світу, що ми отримаємо все необхідне для того, щоб здобути перемогу», - пояснив дипломат.

Огризко зазначив, що меседжі Байдена почують і українські військові на передовій, де сьогодні вирішується доля цієї війни.

"Для них це буде надзвичайним мотиватором. Адже на фоні того, як "вагнерівці" Пригожина показують десятки трупів і кажуть, що все це через відсутність боєприпасів, інформація про те, що Україна незабаром отримає нове озброєння на 460 мільйонів доларів, і зокрема буде те, що нашому війську вкрай необхідно, це буде колосальний емоційний заряд і додатковий поштовх», - зазначив він.

Важливу роль візит Байдена в Україну зіграв і на міжнародній арені. По-перше, російському диктатору Путіну показали, що його ніхто не боїться.

"По-друге, це, безумовно, сигнал Китаю, який повинен тричі подумати, чи варто йому сьогодні ставати поруч з майбутнім лузером, тим, хто безумовно програє, і думати, що це йому обійдеться просто так. Тому було багато важливих моментів, які зійшлися в одному місці та в один час. Мені здається, що цей візит був дуже потрібним і своєчасним», - резюмував Огризко.

Хто такий Володимир Огризко

Володимир Огризко – український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009, надзвичайний і повноважний посол України (1996), пише Вікіпедія.

Візит Джо Байдена до Києва

Президент США Джо Байден відвідав Київ у понеділок, 20 лютого. Він зустрівся з українським президентом Володимиром Зеленським.

Байден заявив про те, що Україна отримає новий пакет військової допомоги вартістю 500 млн доларів. Про нього оголосять у вівторок, 21 лютого. Крім того, президент США також перерахував зобов'язання щодо поставок в Україну понад 700 танків, тисячі броньованих машин, тисячі артилерійських систем, понад 2 млн артснарядів тощо.

Пізніше стали відомі деталі підготовки візиту в Україну президента США Джо Байдена. Американському лідеру представили план візиту в Україну, включаючи зустріч із Зеленським на польсько-українському кордоні або навіть у Львові. Байден однозначно наполіг на тому, що його візит має бути саме до столиці України.

Водночас стало відомо, що США перед візитом Байдена в Україну зв'язувалися з країною-агресоркою Росією. Білий дім попередив Кремль про візит американського президента, щоб "уникнути конфліктної ситуації" та не спричинити зіткнення двох ядерних держав.

Інші новини:

Новини заразКонтакти