Конгрес США визнає Росію державою-спонсором тероризму, якщо цього не зробить Блінкен - Politico

21 липня 2022, 15:36
Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі закликала Блінкена визнати РФ країною-спонсором тероризму.
Блинкен, Конгресс США, флаг РФ
Конгрес США визнає Росію державою-спонсором тероризму / Коллаж Reuters

США можуть офіційно визнати Росію країною-спонсором тероризму. Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі закликала держсекретаря Ентоні Блінкена зробити це. Якщо Блінкен цього не зробить, то Конгрес США буде ухвалювати відповідне рішення самостійно. Про це повідомляє Politico.

Таким чином, Пелосі попередила Блінкена про наміри Конгресу. За даними видання, це сталося під час нещодавньої телефонної розмови.

"Немає жодних юридичних причин, через які Конгрес не міг би прийняти закон, який фактично визначає Росію як державу, яка підтримує тероризм. Ухвалення закону Конгресом, очевидно, є більш складним шляхом, ніж призначення секретарем, але це дасть адміністрації політичне прикриття, необхідне для ескалації економічного тиску та риторики проти Путіна", — сказав один із представників Демократичної партії.

Слід зазначити, що представники Держдепу та Офісу Пелосі не захотіли коментувати ситуацію.

читайте такожРФ перетвориться на країну-ізгоя: експерт оцінив шанси того, що Росію визнають спонсором тероризму

Статус держави-спонсора тероризму для Росії

Американське видання The Washington Post в середині квітня опублікувало відомості, згідно з якими президент України Володимир Зеленський під час телефонних перемовин з президентом США Джо Байденом закликав главу Білого дому посприяти в ухваленні рішення про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Вказувалося, що Байден готовий розглянути варіанти з метою тиску на Москву. Рішення про новий статус для РФ може призвести до санкцій проти десятка інших держав, які працюють з Росією, і заморожування російських активів на території США.

Згодом Зеленський знову закликав США офіційно визнати Росію державою-спонсором тероризму і зазначив, що російські військові скоюють такі жахливі злочини, яких Європа не бачила з часів Другої світової війни.

"Розраховую на підтримку Сполученими Штатами подальшого посилення санкцій. Крім того, вважаємо, що Росія повинна бути офіційно визнана державою - спонсором тероризму", - сказав Зеленський.

Згодом стало відомо про те, що Сейм Литви ухвалив резолюцію, згідно з якою Вільнюс визнає Російську Федерацію державою-терористом. У документі зазначено, що війська Росії вчинили масові військові злочини у Бучі, Ірпені, Бородянці та Гостомелі. У діях російської держави також вбачається завдання повного або часткового знищення української нації.

Наразі державами-спонсорами тероризму визнані Куба, Сирія, Іран та КНДР.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти