Вступ України до НАТО - в інтересах як нашої держави, так і самого Альянсу - Кулеба

Україна Зараз на шляху до членства в Альянсі / УНІАН

Дмитро Кулеба висловив подяку партнерам за військову допомогу Україні, але також закликав сфокусуватися на її збільшенні та прискоренні.

Вступ України до ЄС та НАТО гарантуватиме безпеку європейського континенту, заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Виступаючи на міністерському заході Адріатичної Хартії він зазначив, що Хартія сприяла вступу в НАТО балканських держав, а Україна зараз теж на шляху до членства в Альянсі, пише Радіо свобода.

"Реальність полягає в тому, що вступ України до НАТО - в інтересах як нашої держави, так і самого Альянсу. Українська сила, стійкість і хоробрість стануть вагомим внеском у колективну безпеку, так само як велике, загартоване в бою і взаємосумісне з арміями союзників українське військо", - заявив глава МЗС України.

Також Кулеба висловив надію на те, що на саміті НАТО у Вільнюсі Альянс озвучить, що хоче бачити Україну у своєму складі.

"Вступ України до ЄС і НАТО завершить переформатування глобальної архітектури безпеки і гарантуватиме безпеку європейського континенту на десятиліття вперед", - додав глава МЗС.

Кулеба висловив подяку партнерам за військову допомогу Україні, але також закликав сфокусуватися на її збільшенні та прискоренні.

Україна і НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента України Володимира Зеленського на саміт Альянсу, який відбудеться 11-12 липня 2023 року у Вільнюсі. Столтенберг висловив сподівання, що президент України зможе бути присутнім на саміті НАТО особисто.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни-учасники НАТО готові надати Україні більше одиниць систем протиповітряної оборони, бронетехніки та боєприпасів. Підтримка ЗСУ спрямована, в тому числі, і на посилення обороноздатності держав Альянсу. Союзники будуть підтримувати Київ стільки, скільки потрібно.

Також раніше повідомлялося, що в найближчі місяці НАТО збирається направити до 300 тисяч солдатів до кордону з Росією. Такий крок покликаний перешкодити РФ розширити свою війну за межі України.

Перший ешелон, який може складатися з близько 100 тисяч солдатів, готових до висунення до кордону протягом 10 днів, може бути притягнутий з Польщі, Норвегії та країн Балтії – Естонії, Латвії та Литви. Він також може включати багатонаціональні бойові групи, які альянс вже створив на східному фланзі.

Вам може бути цікаво:

Автор: Сергій Кущ
Новини заразКонтакти