У ЄС заговорили про єдину "європейську армію" на тлі загрози прямої війни з РФ

ЄС хочуть перетворити на "силовий" блок / Колаж фото УНІАН, 14 ОМБр Романа Великого

Якщо ЄС хоче бути миротворцем, йому необхідна власна армія, заявили в уряді Італії.

Глава МЗС Італії Антоніо Таяні висловився "за" створення єдиної європейської армії. До слова, відповідна заява з'явилася на тлі прогнозів, що почастішали, про пряме зіткнення країн ЄС з Росією у разі програшу України.

В інтерв'ю італійським ЗМІ Таяні зазначив, що така армія зможе зіграти важливу роль у запобіганні конфліктам, "якщо ЄС хоче бути миротворцем".

"Якщо ми хочемо бути миротворцями у світі, нам потрібні європейські збройні сили. І це фундаментальна попередня умова для того, щоб мати можливість проводити ефективну європейську зовнішню політику", - цитує італійського міністра Reuters.

У світі з такими могутніми гравцями, як США, Китай, Індія, Росія, з кризами від Близького Сходу до Індо-Тихоокеанського регіону, громадяни Італії, Німеччини, Франції або Словенії можуть бути захищені тільки тим, що вже існує, а саме Євросоюзом, додав Таяні.

Таяні також сказав, що ЄС повинен раціоналізувати своє керівництво і мати єдине президентство, а не нинішню структуру президента Європейської ради і президента Європейської комісії.

Агентство зазначає, що Таяні став лідером Forza Italia після смерті Сільвіо Берлусконі в 2023 році. Вибори до Європарламенту в червні стануть першим показником популярності партії після втрати її колишнього лідера.

"Перемога" Путіна і нова війна

На тлі суперечок Заходу щодо подальшої підтримки України у країнах ЄС все більше почали допускати перемогу Путіна і робити песимістичні прогнози щодо майбутнього цілої Європи.

Нещодавно Bild писав, що вже взимку 2024/2025 року диктатор Володимир Путін може спробувати атакувати Європу в момент, коли США залишаться без лідера після зміни президента. Посилаючись на дані, отримані в розвідці, журналісти пишуть про те, що мова йде про період зміни влади в Білому домі – з листопада 2024 року і приблизно до січня 2025 року.

А німецькі аналітики DGAP писали, що замороження війни в Україні призведе до нападу Росії на країни Балтії через шість років - коли Москва відновить військову міць.

Тим часом Росія продовжує схиляти Україну до переговорів на своїх умовах - з подальшим заморожуванням військових дій, що дозволить РФ зібрати нове військо окупантів і назавжди підпорядкувати захоплені українські території.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти