Скандал з поставками зброї: президентка Словаччини "дала задню"

Чапутова наголосила, що йдеться і про безпеку її країни / Колаж: Главред, фото: Офіс президента

Раніше Чапутова фактично підтримала проросійського Роберта Фіцо, партія якого здобула перемогу на парламентських виборах.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова після того, як публічно виступила проти надання Україні військової допомоги, тепер стверджує, що її країна повинна продовжити поставку озброєння для ЗСУ.

Як підкреслила Чапутова у соцмережі "X" (Twitter), ця допомога стосується й безпеки самої Словаччини.

Водночас президентка країни додала, що з розумінням ставиться до різних думок з цього приводу у партії проросійського Роберта Фіцо, що перемогла цьогоріч парламентські вибори.

«Словацька військова допомога Україні має продовжуватися. Я поважаю результати парламентських виборів і негативну думку щодо цього у партії, яка веде коаліційні переговори. Але будь-яка словацька адміністрація повинна розуміти, що це стосується як безпеки України, так і безпеки Словаччини», - наголосила Чапутова.

Вибори у Словаччині і військова допомога

Напередодні президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила про неможливість надання Україні нового пакету військової допомоги через результати парламентських виборів, де перемогла антиукраїнська партія Smer-SD.

Її заява викликала широке обговорення в колах українських політиків. Врешті радник керівника ОП Михайло Подоляк зауважив, що Чапутова "акцентує увагу на запити суспільства". Однак він висловив впевненість, що Братислава й надалі підтримуватиме Україну.

Гучні новини зі Словаччини надійшли після того, як там перемогла партія "друга Путіна" Роберта Фіцо. Він відкрито виступає проти надання Україні військової допомоги та поширює у парі з угорцем Віктором Орбаном антизахідні й проросійські наративи, а також бреше своїм виборцям про "українських нацистів".

Експерт Віталій Кулик в інтерв'ю Главреду зазначив, що якщо Фіцо вдасться сформувати коаліцію та її очолити - це може призвести до ускладнень підтримки логістики для України.

Тоді як у Євросоюзі констатували, що, зокрема через вибори в Словаччині, "ЄС наближається до критичного моменту в підтримці України".

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти