"Перейшов межу і збрехав": між Угорщиною та Польщею спалахнув скандал через Україну

Петер Сійярто прокоментував заяву Радослава Сікорського / Колаж: Главред, Фото: Facebook/radeksikorsk/Sebastian Indra/MSZ, Facebook/szijjarto.peter.official

Радослав Сікорський заявив, що Петер Сійярто на міністерській зустрічі Ради ЄС змінив свою думку.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про те, що його польський колега Радослав Сікорський збрехав щодо ініціативи Варшави провести зустріч міністрів ЄС в Україні.

"(Сікорський) перейшов ще одну межу і збрехав, коли заявив, що я з ентузіазмом підтримав його недолугу пропозицію провести наступну неформальну зустріч міністрів закордонних справ ЄС в Україні", - написав Сіярто на своїй сторінці у Facebook.

"Правда в тому, що після пропозиції я одразу висловив протест на зустрічі", - додав він.

Що відомо про гучний скандал між Угорщиною та Польщею

Раніше в інтерв'ю Visegrad Insight Сікорський заявив, що Сіярто на міністерській зустрічі Ради ЄС змінив свою думку щодо польської пропозиції провести зустріч міністрів ЄС в Україні.

Представник польського МЗС зазначив, що в Сікорського склалося враження, що Сіярто позитивно налаштований щодо польської пропозиції. "Якщо це було не так, то це означає, що він (Сікорський) неправильно інтерпретував поведінку міністра Сійярто", - сказав представник Павел Вронський.

Сікорський розповів в інтерв'ю, що на останньому засіданні Ради ЄС була дискусія щодо того, де має відбутися одне із засідань Ради міністрів закордонних справ під час угорського головування: у Будапешті чи в Брюсселі.

"Я запропонував як компроміс провести його в Україні - або у Львові, або навіть у Мукачеві, що спочатку з ентузіазмом зустрів угорський міністр закордонних справ", - зазначав глава польського МЗС.

Хто такий Петер Сіярто?

Петер Сіярто (угор. Szijjártó Péter; нар. 30 жовтня 1978, Комаром) — угорський консервативний політик, Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі з 23 вересня 2014 року, має ступінь магістра в галузі міжнародних відносин, був членом Національних зборів з 2002, пише Вікіпедія.

28 вересня 2018 року потрапив до бази сайту «Миротворець» за замах на суверенітет і територіальну цілісність України за прямі погрози збройними вторгненнями в Україну, втручання у внутрішні справи України, розпалювання і підтримку сепаратистських настроїв в Україні. Також його звинувачують в організації провокації, спрямованої на масове порушення громадянами України законодавства України.

Раніше повідомлялося про те, що Угорщина опинилася в ізоляції в ЄС. Про протилежні погляди між Угорщиною та іншими членами Євросоюзу свідчить те, що країна не отримала підтримки під час засідання Ради ЄС із закордонних справ.

Як повідомлялося раніше, Орбан оскандалився заявою щодо "Північних потоків". Прем'єр Угорщини, фактично, повторив слова диктатора Путіна про підрив "Північних потоків" на державному рівні, тобто з натяком на США.

Як повідомлялося раніше, голова Євроради Шарль Мішель, відповідаючи на таємний лист прем'єра Угорщини Віктора Орбана, заявив, що ЄС не уповноважував його на переговори щодо російсько-української війни.

Більше новин:

Новини заразКонтакти