5-та стаття не спрацює: з'явився несподіваний сценарій війни РФ із НАТО

/ Колаж: Главред, фото: nato.int, twitter.com/USNATO, ua.depositphotos.com

Росія продовжуватиме шантажувати НАТО, впевнений Максим Розумний.

Доктор політичних наук, політичний експерт Максим Розумний згоден із думкою про те, що Росія може розв'язати проти НАТО бойові дії лише локального рівня, щоб у Альянсу не було передумов для застосування 5-ї статті про колективну оборону.

"Так, Росія зможе піти на агресію тільки локального рівня", - підкреслив він в інтерв'ю Главреду.

Експерт вважає, що у Москви є два інструменти тиску на Захід: демонстрація того, що НАТО не здатне застосувати 5-ту статтю Альянсу, і ядерна зброя.

"Наприклад, крім епізоду в Афганістані, НАТО не застосовувало цю статтю. І є великі сумніви щодо запуску колективної оборони в разі приходу до влади в США Дональда Трампа, який наполягатиме на певних зобов'язаннях країн-учасниць блоку", - каже він.

За словами співрозмовника, Росія продовжуватиме шантажувати НАТО "недієздатністю" блоку і погрозами застосувати ядерну зброю.

"Але поки що я не бачу передумов для реалізації цих залякувань. Тому що якщо Москва вдасться до таких кроків, вона втратить свої інструменти шантажу. До того ж ситуація для Росії погіршується, і вона розраховує на те, що в разі заморожування війни санкції щодо Москви будуть послаблені, що дасть змогу відновити економіку і збройні сили", - додав Розумний.

Хто такий Максим Розумний

Максим Розумний – український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року в місті Київ. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005-2008); радник віце-прем'єр-міністра України (2008); завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009), пише Вікіпедія.

Загроза зіткнення РФ із НАТО - останні новини за темою:

Раніше повідомлялося, що у Росії немає шансів у війні з НАТО, вважає колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. За його словами, у конвенційній війні російським окупантам нічого надати Альянсу.

Нагадаємо, у НАТО прогнозують, що Росія може воювати ще 3-4 роки, написали журналісти Голос Америки з посиланням на свої джерела. Очікується, що росіяни відчують наслідки тиску на економіку лише з часом.

Як повідомлялося, у НАТО не бачать підготовки Росії до війни з країнами Альянсу: генеральний секретар організації Єнс Столтенберг заявив, що окупанти не можуть проводити настільки масштабних операцій доти, доки вони ведуть війну проти України.

Інші новини:

Новини заразКонтакти