Словаччина різко передумала: не блокуватиме переговори ЄС-Україна

12 грудня 2023, 15:58
Також в уряді Роберта Фіцо зробили важливу заяву щодо подальшої допомоги Україні.
Словаччина різко передумала: не блокуватиме переговори ЄС-Україна
Раніше Бланар говорив протилежні речі / Колаж Главреда, фото: УНІАН, DENNIK N

Словаччина готова підтримати відкриття переговорів щодо вступу України до ЄС на саміті у грудні, повідомляє прес-служба міністерства закордонних справ країни. При цьому ще 5 грудня глава міністерства Юрай Бланар стверджував, що "не уявляє за нинішніх обставин" членство України у Євросоюзі.

"Оцінивши реформаторські зусилля у Києві, ми готові підтримати відкриття переговорів про вступ, про що буде йтися на майбутньому засіданні Євроради. Втім, попереду у нашого східного сусіда ще довгий і тернистий шлях, усі необхідні заходи потрібно не лише схвалити, але й втілити у життя та стежити за їхнім дотриманням", - заявив глава МЗС Словаччини Юрай Бланар.

Бланар ще раз підкреслив, що Братислава не надаватиме Києву військової допомоги, але продовжуватиме гуманітарні поставки.

відео дня

"Я повторив, що ми не надаватимемо військової підтримки на урядовому рівні, але продовжимо допомагати Україні гуманітарно, включаючи розмінування та підготовку до зими енергетичної інфраструктури, де ми вже зробили конкретні кроки", - зазначив міністр.

За словами Бланара, Заходу необхідно більше зосередитися на пошуку мирних рішень та зайнятися відновленням України, що має наблизити країну до членства у Союзі.

Допомога Словаччини

Попередній уряд Словаччини рішуче підтримував Україну і постачав військову техніку, включаючи бойові машини, а також системи ППО С-300 і літаки МіГ-29.

Однак після приходу до влади проросійського Роберта Фіцо, який неодноразово відзначався різкими випадами на адресу України, Братислава офіційно "згорнула" постачання зброї.

У липні 2023 року Україна підписала зі Словаччиною контракт про виробництво 16 САУ "Zuzana 2". Тоді ж Зеленський розповідав, що Київ працює зі зброярами Словаччини щодо забезпечення ЗСУ снарядами і гарматами. Не було відомо, чи категоричне рішення Братислави стосується цих домовленостей.

Втім вже незабаром проросійська позиція Фіцо "захиталася". У листопаді він дав зрозуміти, що його слова про припинення поставок зброї не вплинуть на вже підписані між Києвом і зброярами домовленості про виробництво техніки.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти