Пресконференція Зеленського та Байдена: важливі заяви президентів

22 грудня 2022, 00:17оновлено 22 грудня 2022, 01:34
Український гарант заявив, що головне питання всіх переговорів з партнерами сьогодні – це зміцнення України.
Зеленский и Байден
Зеленський і Байден провели спільну пресконференцію / ua.depositphotos.com, president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден зустрілися 21 грудня у Вашингтоні. Це перший закордонний візит президента України після повномасштабного вторгнення Росії. Після зустрічі віч-на-віч лідери обох країн провели спільну пресконференцію.

Заяви Байдена

Американський президент Джо Байден заявив, що Україна перевершила очікування Росії, перемігши у битвах за Київ, Харків та Херсон. Байден зауважив, що український гарант шукає справедливого миру. Натомість російський диктатор Володимир Путін не має намірів зупинити цю несправедливу війну.

Також президент США наголосив, що Росія навмисно нападає на критичну інфраструктуру України. РФ використовує зиму як зброю для того, щоб людей позбавляти світла, тепла та їжі.

відео дня

"Це найостанніший приклад злочинів, які здійснює Росія проти мирного населення України. США і союзники розуміють, що потрібно зробити все можливе, щоб Україна могла відбудовувати свою критичну інфраструктуру", - сказав Байден.

Американський президент запевнив, що Штати будуть підтримувати Україну скільки, скільки це потрібно.

"США будуть разом з Україною. Людський дух непереможний, якщо люди готові робити те, що правильно. Пане Зеленський, американці будуть підтримувати кожен крок України на шляху до миру. Те, чого ви досягли, важливо не тільки для України, а й для всього світу. Ми будемо і надалі підтримувати вогонь демократії. Світло переможе темряву", - наголосив Байден.

Також президент США підтвердив, що Америка надасть Україні ЗРК Patriot. Крім того, він зауважив, що 50 країн взяли на себе зобов'язання про постачання Україні понад 2 тисячі танків та інших одиниць бронетехніки, понад 800 артилерійських систем, понад 2 млн артилерійських снарядів та понад 50 MLRS.

У своїй промові Байден зазначив, що Путін хотів послабити НАТО. Натомість він лише зміцнив Альянс. Глава Кремля хотів, щоб Європа розкололася, а насправді через його дії Європа обʼєдналася.

Заяви Зеленського

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його візит до США став історичним для нашої країни, для відносин України та Америки. За 300 днів повномасштабної війни Україна перейшла на новий етап у взаєминах із США.

"Ми вийшли на рівень реального союзництва, яке наповнене змістом", - сказав Зеленський.

Український гарант заявив, що головне питання всіх переговорів з партнерами сьогодні – це зміцнення України, це наступний рік, це рух нашої країни до перемоги у війні за незалежність.

"Я повертаюся додому з хорошими новинами, з пакетом військової допомоги майже на $2 мільярди. Основним елементом цього пакету є системи Patriot. Посилення ППО позбавить державу-терориста її головного інструменту - терору", - сказав Зеленський.

Як зазначив президент, наразі Україна має чітке розуміння, як найближчими місяцями буде посилено оборону нашої країни.

Також він повідомив, що наразі обговорюється подальший санкційний та юридичний тиск на державу-терориста. Зеленський наголосив, що Росія має відповісти за все, що зробила проти України, Європи та всього цивілізованого світу.

Зеленський також висловився про те, що таке справедливий мир для нього як президента. За його словами, справедливий мир - це коли немає жодних компромісів щодо територіальної цілісності України та її суверенітету.

"Ви знаєте, як у нас батьки втрачають своїх синів на фронті або своїх доньок, які були медсестрами. А що для них справедливий мир? Для них всі ці гроші – ніщо, їх не цікавлять ніякі відшкодування. Все, чим вони живуть, це помста. Вони живуть помстою. Тому це велика трагедія. І чим довше йде ця війна, ця агресія РФ триватиме, тим більше буде таких батьків, які будуть жити помстою. Бо іншого сенсу для них жити немає. Я знаю таких людей", - пояснив президент.

Зустріч Зеленського та Байдена

Президент України Володимир Зеленський 21 грудня вирушив у свій перший офіційний візит після масштабного вторгнення військ Росії в нашу країну. Президент зустрінеться зі своїм колегою Джо Байденом у США.

Як стало відомо, американський військовий літак забезпечував поїздку президента України. Різні структури США були активно залучені до організації та забезпечення заходів безпеки під час поїздки президента України Володимира Зеленського до Вашингтона. Їх завданням було вивезти Зеленського з України, яку президент залишив вперше з початку російського вторгнення, і повернути його в Україну.

До слова, у Путіна вже вибухнули реакцією на візит Зеленського до США. Так, рупор Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва не чекає для себе нічого хорошого у зв'язку з цим візитом. Кремлівський представник також зазначив, що візит Зеленського до Вашингтона зробить Москві тільки гірше.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти