В Україні повністю заборонять тонкі пластикові пакети: відмовників чекають чималі штрафи

В Україні заборонять використання пластикових пакетів / УНІАН

Наступний етап запланований на весну цього року.

В Україні в 2022 році з'являться нові обмеження на використання пластикових пакетів.

Так, відповідно до закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, з 10 грудня 2021 року почав діяти перший етап обмежень: у супермаркетах, магазинах, аптеках, у сфері надання послуг та закладах харчування зникли безкоштовні пластикові пакети.

Обмеження першого етапу не поширюються на:

Другий етап - їх заборона

Нові обмеження почнуть діяти з 10 березня 2022 року. Буде заборонено поширювати в магазинах, закладах громадського харчування, надання послуг трьох видів пластикових пакетів (за які з грудня 2021 року доводиться платити):

Тобто з 10 березня 2022 року ці три види пакетів повністю заборонять поширювати в магазинах, закладах харчування тощо (навіть за окрему плату).

На другому етапі заборона не поширюватиметься на:

Після 10 березня 2022 року будуть доступні також більш щільні пластикові пакети (зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів). Мова йде про пакети, що використовуються для упаковки і транспортування продуктів і товарів (в магазинах і супермаркетах вони зазвичай продаються на касі).

Читати такожЗаборона пластикових пакетів у супермаркетах: українцям загрожують штрафи, але є виняткиДля цього виду пакетів Кабінет Міністрів нещодавно встановив мінімальні роздрібні ціни, які почнуть діяти з 1 лютого 2022 року:

Таким чином, з 1 лютого не можна буде продавати зазначені три види пакетів дешевше встановлених урядом цін.

Третій і останній етап

Починаючи з 1 січня 2023 року в Україні пластикові пакети будуть заборонені. До використання дозволені тільки пакети з біорозкладаних матеріалів. До зазначеної дати торгові мережі та виробники повинні ввести альтернативу. Пакети товщиною понад 50 мікрометрів буде дозволено продавати за цінами, визначеними Кабміном.

Як покарають за пластикові пакети

З 10 грудня 2021 року вже почали діяти штрафи за безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів у магазинах, супермаркетах тощо – у розмірі від 1,7 до 3,4 тис.грн.

За повторне порушення протягом трьох років після першого – розмір штрафу складе від 3,4 до 8,5 тис.грн.

З 10 березня 2022 року за поширення тонких, надтонких і оксорозкладаних пакетів доведеться заплатити штраф у розмірі від 8,5 до 17 тис.грн. А за повторне порушення протягом трьох років - від 17 до 34 тис.грн.

Нагадаємо, у Києві в одному з магазинів стався скандал через платний пакет. Жінка, яка прийшла за цукром в магазин, не захотіла платити за одноразовий пакет, а продавець насипала їй цукор в рукавичку.

Читайте також:

Автор: Сергій Кущ
Новини заразКонтакти