Ще одній категорії чоловіків хочуть запропонувати платну відстрочку від армії

Мобілізація 2024 триває / Колаж: Главред, фото: "Четверта студія", УНІАН

Раніше така ініціатива поширювалася тільки на працівників великих компаній.

Народні депутати розглядають варіант «платного» бронювання від армії для ФОПів. Такий щомісячний «платіж» становитиме не менш як 40 тисяч гривень, підтвердив у коментарі Фокус голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Зокрема, йдеться про «ініціативу, що розширює можливості бронювання військовозобовʼязаних», але не тільки для працівників великих компаній, а й для ФОП - ставкою розміром від 6 до 50 тисяч гривень.

Однак невідомо, чи взагалі пройде слухання така ініціатива Комітету. За словами Наталухи, у воєнний час «ухвалюються непопулярні рішення», й «усім догодити неможливо».

"Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 тисяч гривень за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6 тисяч гривень, ми не витягнемо", - скаржиться депутат.

Як було раніше

Працівники ФОП мали право на бронь за умови виконання оборонного замовлення чи інших робіт для органів місцевої влади й військових адміністрацій. Діяльність треба було підтверджувати договорами й документами.

Мобілізація в Україні

Серед чоловіків є достатньо потенційних резервів для відповіді на потреби Генерального штабу з оборони України від російської агресії. Нардеп Єгор Чернєв підкреслив, що закон про мобілізацію стосується чоловіків у віці від 27 до 60 років, а не всіх громадян України.

Крім того, за словами депутата, в Україні введуть сертифікати для військовозобов'язаних громадян мобілізаційного віку, який зараз охоплює вік від 27 до 60 років. Чєрнєв зауважив, що ці сертифікати матимуть електронну форму.

Окремо наголошувалося, що у Верховній Раді України розглядають варіант впровадження платежу, який дасть змогу отримати відстрочку від мобілізації. В уряді можуть ухвалити рішення про фіксування додаткової оплати за кожного заброньованого співробітника в розмірі 20 000 на місяць без прив'язки до розміру його зарплати.

При цьому, бронювання від мобілізації на службу в Україні нададуть ще одній групі громадян, які працюють на стратегічних підприємствах, наприклад, низці медійників.

Попередній законопроект Кабміну, який дозволив би значно спростити призов військовозобовʼязаних, після гучного розголосу й критики з боку омбудсмена Дмитра Лубінця Комітет з нацбезпеки ВР повернув уряду.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новини заразКонтакти