Чи продовжать термін оновлення даних у ТЦК для військовозобов'язаних: у Раді поставили крапку

Мобілізація 2024 в Україні - чи продовжать термін оновлення даних / Колаж: Главред, фото: Главред, УНІАН

Нардеп від "Слуги народу" Федір Веніславський максимально детально відповів, чи продовжать термін для оновлення даних військовозобов'язаних.

Наразі немає жодних вагомих підстав для продовження часу, який дається військовозобов'язаним українцям, для оновлення своїх військово-облікових даних. Про це розповів в інтерв'ю РБК-Україна член комітету Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки і народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський.

Як каже нардеп, заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко нещодавно надала комітету статистику по темі. І, згідно з нею, у період із 18 травня до 3 червня 2024 року свої дані оновили понад 1,5 мільйона українців. Із них 1,3 мільйона зробили це за допомогою застосунку "Резерв+", 117 тисяч - через ЦНАП, 90 тисяч - через ТЦК і СП (у просторіччі - військкомати).

"Тобто така динаміка дає змогу бути впевненим, що якщо громадяни хочуть - то в них є всі можливості вчасно оновити свої військово-облікові дані. Тобто динаміка не вказує на необхідність продовження цього терміну", - підсумував Веніславський.

Хто такий Федір Веніславський?

Федір Володимирович Веніславський (нар. 16 травня 1969, Олика, Ківерцівський район, Волинська область) - викладач кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Кандидат юридичних наук, доцент. Фахівець у галузі державотворення та прав людини. Очолював Харківську громадську Люстраційну палату, пише Вікіпедія.

Представник Президента України Володимира Зеленського в Конституційному Суді України (3 червня 2019 - 12 вересня 2022). Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Мобілізація в Україні - останні новини за темою

Нагадаємо, громадяни України, які перебували за кордоном понад 3 місяці, зобов'язані до 16 червня особисто стати на військовий облік у ТЦК. Постановою Кабміну №563 встановлено, що це обов'язково для чоловіків, які були зняті з військового обліку через виїзд за кордон.

Також Кабмін планує відтермінувати взяття на облік 17-річних українців, які перебувають за кордоном. Віцепрем'єрка Ірина Верещук заявила, що зараз Міноборони вимагає їхнього повернення для військового обліку, але уряд розуміє, що це лише збільшить навантаження на ТЦК і не допоможе мобілізації.

Як повідомляв Главред, українські чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, повинні мати військово-облікові документи для отримання паспорта України або закордонного паспорта. Нові правила набудуть чинності 30 червня.

Вас може зацікавити таке:

Новини заразКонтакти